Erasmus MC opent blaaskankercentrum

0
623

Het Erasmus MC is gestart met een spreekuur voor patiënten met een gevorderde vorm van blaaskanker, het Blaaskankercentrum. Het centrum heeft een regionale advies- en behandelfunctie. Coördinator dr. Joost Boormans, uroloog, is tevreden over de resultaten van de eerste maanden.

Het Blaaskankercentrum in het Erasmus MC – Daniel den Hoed Oncologisch Centrum heeft als doel regionale krachten te bundelen om patiënten een zo goed mogelijk en persoonlijk behandeltraject te bieden. Tijdens een wekelijks multidisciplinair spreekuur voor patiënten met de diagnose spierinvasief blaascarcinoom, kunnen zij zowel met de uroloog, de radiotherapeut als met de internist-oncoloog spreken. Het spreekuur wordt ondersteund door een vaste oncologieverpleegkundige en stomadeskundige. Het centrum stelt behandelplannen op en verricht wetenschappelijk onderzoek. Ook specialisten zijn welkom voor aanvullend advies: behandeling hoeft niet in alle gevallen plaats te vinden in het Blaaskankercentrum.

Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk, zoals blaasverwijdering met stoma of vervangende blaas en uitwendige of inwendige bestraling. In het centrum kan ook aanvullende diagnostiek worden verricht en kan het vervolgtraject direct met de verschillende disciplines en de patiënt doorgenomen worden. Patiënten die door huisartsen en specialisten worden doorverwezen kunnen binnen één week bij het Blaaskankercentrum terecht.

„We kijken terug op een succesvolle eerste periode”, zegt dr. Joost Boormans, als uroloog werkzaam bij het Erasmus MC en contactpersoon van het Blaaskankercentrum. „De afgelopen twee maanden hebben uiteenlopende patiënten hun weg gevonden naar het spreekuur en hun eerste reacties zijn positief.”

Voor meer informatie zie www.erasmusmc.nl/blaaskankercentrum