Erasmus MC maakt hartecho’s op Lowlands

Het Erasmus MC biedt bezoekers van het popfestival Lowlands aan om kosteloos een echo te laten maken van hun hart. In een speciale stand kunnen de festivalgangers vanaf zaterdag tot en met maandag terecht om hun eigen hart te bekijken. Ook kunnen ze de beelden ervan laten vastleggen op een CD.

De echotent maakt deel uit van LlowLab, een onderdeel van Lowlands dat dit jaar in het teken staat van duurzaamheid en een beter milieu. Llowlab maakt een koppeling tussen wetenschap, techniek en duurzaamheid en wil bezoekers informeren en stimuleren om na te denken over hun toekomst en hun eigen rol hierin. De echo’s worden gemaakt onder de noemer: ‘Hoe groen is je hart? ‘Het is bedoeld als entertainment en bewustwording. De deelnemers kunnen de CD bijvoorbeeld cadeau geven aan hun geliefde. We hopen daarnaast dat mensen zich nog eens extra realiseren dat ze maar één hart hebben en er dus goed voor moeten zorgen’, zegt Ton van der Steen, hoofd Biomedische technologie van het Erasmus MC.

Zowel de eerste bewegende echobeelden als de eerste draagbare echoscanners ter wereld zijn in de zeventiger jaren aan het Erasmus MC ontwikkeld. In ‘Hoe groen is je hart’ worden hoogwaardige echoscanners in de vorm van een laptop gebruikt. Van der Steen: ‘Ik verwacht dat dit soort apparatuur over 10 jaar standaard bij ieder huisarts staat.’ Naast de echo’s zullen de nieuwste technieken vertoond worden die in Nederland ontwikkeld worden op het gebied van afbeelden van hart en bloedvaten. De afdeling van Van der Steen ontwikkelt nieuwe technieken die hartinfarcten kunnen voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van slimme catheters waarmee in de aderen kan worden rondgekeken. Over de laatste stand van deze nieuwe technieken vertelt Van der Steen vrijdag 17 september in De Doelen in Rotterdam. Hij is dan een van de sprekers op de jaarlijkse publiekslezing Lof der Geneeskunst, van het Erasmus MC.

De echotent op LlowLab heeft nadrukkelijk geen medische functie. Het is niet de bedoeling dat mensen met gezondheidsklachten op het festival een echo laten maken om de oorzaak van de klachten te achterhalen. ‘Als we echter toevallig iets geks zien op een echo, zullen we de festivalbezoeker daar wel op wijzen en hem of haar adviseren hoe hiermee om te gaan.’

Plaats een reactie