Erasmus MC leidt grootschalig onderzoek prostaatkanker

Het Erasmus MC gaat samen met het UMC Groningen een vijfjarig onderzoek leiden naar prostaatkanker. Daarnaast zal de afdeling Urologie van het Erasmus MC de coördinatie op zich nemen van een Europees prostaatkanker-trainingsnetwerk voor jonge onderzoekers. Voorspellen
Het onderzoek met een totale omvang van € 15 miljoen richt zich er vooral op om de diagnose prostaatkanker beter mogelijk maken en de agressiviteit van de ziekte beter voorspellen. Ook wordt getracht een methode te vinden die uitzaaiingen nauwkeurig zichtbaar kan maken en de effecten van de behandeling sneller weer te geven.

UMC St Radboud en AMC/NKI zijn andere universitair medische centra die bij het onderzoek betrokken zijn. Het onderzoek wordt voor een groot gedeelte gesubsidieerd door het Center for Translational Molecular Medicine.

Urologie
Ook bij een ander groot onderzoeksproject op het gebied van prostaatkanker neemt het Erasmus MC een belangrijke rol op zich. De afdeling Urologie gaat de coördinatie verzorgen van het PRO-NEST-project, waarvoor de Europese Commissie € 5 miljoen heeft uitgetrokken. PRO-NEST bestaat uit een consortium van zeventien Europese universiteiten en bedrijven, waaronder Erasmus MC, UMC St Radboud, Philips en ServiceXS B.V., en heeft op het gebied van prostaatkankeronderzoek posities beschikbaar voor twintig promovendi en vier postdocs.

Naast een eigen onderzoeksproject wordt aan deze onderzoekers een trainingsprogramma aangeboden, met jaarlijkse cursussen, mogelijkheden voor detachering bij andere instituten en een afsluitend internationaal symposium. Op deze manier worden zij getraind in alle aspecten van kankeronderzoek en opgeleid tot allround onderzoekers.

PRO-NEST wordt gecoördineerd door Dr. Guido Jenster van de afdeling Urologie van het Erasmus MC. Meer informatie is beschikbaar op www.pro-nest.org.

Plaats een reactie