Enzymtherapie voor ziekte van Pompe ook effectief bij volwassen patiënten

  0
  685

  De in het Erasmus MC ontwikkelde enzymtherapie voor de ziekte van Pompe blijkt ook effectief bij volwassenen met deze ernstige spierziekte. Dit publiceert o.a. prof. dr. Ans van der Ploeg, kinderarts, donderdag 15 april in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Bij baby’s wordt de therapie al enkele jaren met goed resultaat toegepast. De ziekte van Pompe is de eerste erfelijke spierziekte waarvoor een behandeling bestaat.

  De ziekte van Pompe is een zeldzame en zeer ernstige spierziekte die wordt veroorzaakt door een erfelijk tekort aan het enzym alpha-glucosidase, dat nodig is om in spieren suikers ofwel glycogeen af te breken. Baby’s met de ziekte overlijden al binnen het eerste levensjaar omdat de hartspier en ademhalingsspieren niet goed werken. Oudere kinderen en volwassenen krijgen vooral problemen met lopen en ademhaling. Uiteindelijk raken deze patiënten afhankelijk van een rolstoel en beademingsapparatuur.

  De enzymtherapie (Alglucosidase Alfa) is er op gericht om het ontbrekende alpha-glucosidase in de spieren te vervangen. Het middel wordt met behulp van de menselijke erfelijke code van alpha-glucosidase gemaakt in ovariumcellen van Chinese hamsters en wordt geproduceerd door de firma Genzyme. Alglucosidase Alfa was al effectief bij baby’s. Baby’s die het middel kregen toegediend overleefden langer en konden zitten en lopen, wat zij normaal niet zouden hebben gekund. De studie van onder andere prof.dr. Ans van der Ploeg, kinderarts in het Erasmus MC en oprichter van het Centrum voor Lysosomale en Metabole ziekten, levert het bewijs dat Alglucosidase Alfa ook effectief is bij volwassenen. De ziekte van Pompe is de eerste erfelijke spierziekte waarvoor een behandeling bestaat.

  Van der Ploeg en haar collega dr. Arnold Reuser hebben de enzymtherapie ontwikkeld. Na jaren van onderzoek werd in 1999 de eerste klinische test wereldwijd bij baby’s met de ziekte van Pompe gedaan. Van der Ploeg: “Het was een groots moment toen onze eerste patiënt door de behandeling leerde lopen in de wetenschap dat hij zonder het middel zou zijn overleden. De publicatie nu in NEJM, waarin we samen met buitenlandse collega’s aantonen dat het middel ook effect heeft bij volwassenen, is een kroon op ons werk”.
  Vijf centra uit de VS en twee uit Europa werkten mee aan de studie bij negentig patiënten Het Erasmus MC participeerde in deze studie met 22 patienten als grootste centrum. Patiënten die behandeld werden met Alglucosidase Alfa konden na een behandelperiode van 78 weken gemiddeld 28 meter verder lopen dan patiënten die placebo kregen. De longfunctie van behandelde patiënten was 3,4% beter aan het eind van de studie. Patiënten kregen Alglucosidase Alfa in een dosis van 20 mg/kg eenmaal per twee weken toegediend via de bloedbaan. De resultaten van de studie zijn van groot belang voor volwassenen met de ziekte van Pompe.

  Verschillende afdelingen van het Erasmus MC werkten mee: de afdeling Interne Geneeskunde, de ziekenhuisapotheek, Kindergeneeskunde, Neurologie en Klinische Genetica, die zich hebben verenigd in het pas opgerichte Centrum voor Lysosomale en Metabole ziekten. Van der Ploeg: “Ook voor ons nieuwe centrum is het een belangrijke mijlpaal.”

  Vorig artikelMeander trots op kwaliteitsprojecten
  Volgend artikelTeddy Bear Hospital in UMCG
  Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)