Emotie bepaalt wat je ziet en hoe je kijkt

Invloed van emotie op visuele waarneming wordt nader onderzocht. Bruno Bocanegra en dr. René Zeelenberg van het Instituut voor Psychologie hebben ruim € 200.000 ontvangen uit de NWO MaGW Open Competitie voor hun onderzoek naar de invloed van emotie op visuele waarneming.

Zij toonden recent aan dat mensen door emotie tijdelijk anders gaan waarnemen: als je bijvoorbeeld schrikt, neem je grove vormen en beweging beter waar dan details en kleuren. Deze aspecten zijn impliciet te koppelen aan het overleven, kennelijk zegt de intuïtie: Als je toch ergens op moet letten, kun je beter letten op beweging en grove vormen, dan op bijvoorbeeld kleur en details.

Onderzoek in de laatste tien jaar toont aan dat emotie van invloed is op de visuele waarneming. De ontdekking van Bocanegra en Zeelenberg betekent dat emotie geen algemene verbetering van de visuele waarneming oplevert, maar dat een ’trade off’ optreedt, waarbij sommige aspecten van de waarneming beter worden (bv. waarnemen van beweging) ten koste van andere aspecten (bv. waarnemen van details).

Bocanegra en Zeelenberg gaan nu verder met het onderzoek naar de neurale mechanismen, die voor deze effecten verantwoordelijk zijn.

Plaats een reactie