Vanaf 15 september 2011 geeft Nederland Helpt in vier TV-afleveringen aandacht aan de zorgwekkende situatie van de Miskito-Indianen. Deze Indianenstam leeft in Nicaragua, in een gebied dat ver verwijderd is van elke vorm van luxe, comfort en medische zorg.
Nederland Helpt, donderdag 15 september om 17.05 uur, Nederland 2
Hun leefgebied is moeilijk bereikbaar en wordt regelmatig geteisterd door natuurrampen. Mislukte oogsten, honger en ziekte zijn het gevolg. Medische hulp is daarom onontbeerlijk. Tegelijk is die echter nauwelijks betaalbaar voor de Indianen. Vervoer naar medische voorzieningen hebben ze vaak niet. Hulporganisatie AMC biedt hen onderwijs, medische zorg en vervoer naar de stad.
De Miskito-stam in Nicaragua heeft regelmatig te kampen met orkanen en ander natuurgeweld. Hierdoor komt de landbouw, een belangrijke bron van inkomsten, enorm onder druk te staan. Samen met de enorme werkloosheid in het gebied vormt dit de belangrijkste oorzaak voor honger en armoede onder de Nicaraguanen. Veel mannen zoeken noodgedwongen werk in Honduras, aan de andere kant van de rivier. Dit betekent dat de achterblijvende vrouwen moeten voorzien in het levensonderhoud van henzelf en dat van hun kinderen. Zo ook Elna. Omdat haar man vaak langdurig weg is, zorgt zij alleen voor haar twee kinderen, vertelt ze in Nederland Helpt. Om rond te komen verbouwt ze bonen, maar door een mislukte oogst lijden zij en haar kinderen elke dag honger.
Daarnaast kleeft er een ander nadeel aan de afwezigheid van de mannen. Door de machocultuur van Zuid-Amerika zijn vele van hen verwikkeld in overspelige relaties. Niet zelden raken zij tijdens hun reizen besmet met aids of andere SOA, die zij verder verspreiden in hun woonplaats. Geld voor medicijnen of vervoer naar een artsenpost is er vaak niet. Hulporganisatie AMC geeft onderwijs over Bijbelse normen en waarden en nodigt mensen uit zich te laten testen. Daarnaast betalen zij noodzakelijke medische hulp. Voor zwangere vrouwen regelt AMC vervoer naar een moederhuis, waar zij de verzorging en rust krijgen die zij nodig hebben. In Nederland Helpt vertelt moeder Hedia bij het graf van haar overleden kinderen over de noodzaak van het werk van deze organisatie: “Mijn eerste zwangerschappen liepen niet goed en ik kwam te laat in het ziekenhuis. Door de hulp van AMC heb ik nu een paar gezonde kinderen, maar ik denk nog elke dag aan de overleden babytjes.”