Elke dag 108 doden door hart- en vaatziekten

In Nederland overlijden per dag gemiddeld 108 mensen aan hart- en vaatziekten. Meer dan een kwart van hen is jonger dan 75 jaar. Bij vrouwen vormen hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer 1. Dat meldt de Hartstichting aan de vooravond van haar jaarlijkse collecteweek. In de afgelopen 37 jaar is het gemiddeld aantal sterfgevallen per dag teruggedrongen van 137 naar 108 per dag. Toch is dat aantal nog steeds erg hoog. Ter vergelijking: per dag overlijden in Nederland gemiddeld twee mensen aan verkeersongevallen.

Collecteweek
De landelijke collecteweek van de Hartstichting duurt van 3 tot en met 9 april. Op maandag 28 maart gaat de ‘108 per dag’ campagne van start. Hans Stam, directeur van de Hartstichting: “Elke dag zijn er in Nederland 108 mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten. Dit aantal moet omlaag. Voor ons staat 108 per dag dan ook voor de kansen die we hebben om een leven te redden. Daarvoor hebben we het Nederlandse publiek hard nodig.”

1 miljoen patiënten
Hart- en vaatziekten zijn ernstige ziekten die in Nederland ruim 1 miljoen mensen treffen, zowel ouderen als jongere mensen. De 108 sterfgevallen per dag bestaan uit 51 mannen en 57 vrouwen. Er overlijden 25 mensen ten gevolgen van een beroerte en 35 aan een hartstilstand. De overige 48 mensen overlijden aan andere hart- en vaatziekten, zoals hartfalen of een aangeboren hartafwijking. Grofweg de helft van alle hart- en vaatziekten is aangeboren of erfelijk bepaald, de andere 50 procent is het gevolg van iemands leefstijl.

Meer informatie: www.108perdag.nl

Plaats een reactie