Elfstedentocht verdient plek op immaterieel erfgoedlijst van UNESCO

Heel Nederland is in spanning van het verlossende woord: it giet oan! Het is nog niet helemaal duidelijk of de Elfstedentocht dit jaar doorgang zal kunnen vinden. Het hangt er allemaal van af of het nog even doorvriest. De koortsachtige spanning rond de tocht der tochten maakt echter één ding wel duidelijk: bij de Elfstedentocht gaat het met recht om levend erfgoed dat alle Nederlanders diep beroert. Het verdient, met andere woorden, een plek op de UNESCO lijst van het immaterieel erfgoed.

De Nederlandse regering heeft al meermalen aangegeven de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed te willen ratificeren.

Volgende week is een volgend markeringspunt : staatssecretaris Halbe Zijlstra opent dan in Deurne op woensdag 15 februari 2012 een internationale conferentie over immaterieel erfgoed, die georganiseerd is door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) in samenwerking met het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Op de conferentie zal vooral naar voorbeelden vanuit het buitenland worden gekeken. Hoe hebben ze daar de inventarisatie van het eigen immaterieel erfgoed aangepakt? Wat kunnen wij leren van hun voorbeeld? Ter voorbereiding van de Nederlandse ratificatie van de UNESCO conventie heeft de staatssecretaris alvast opdracht gegeven aan het VIE om samen met anderen een Plan van Aanpak te ontwikkelen. Hoe dat Plan van Aanpak er precies zal uitzien is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat de Elfstedentocht een plek zal krijgen op de Nationale Inventaris is nu toch al wel duidelijk, welke procedure ook gevolgd zal worden. It giet oan!

Het congres vindt plaats in voormalig klooster Willibrordhaeghe in Deurne.

Meer informatie
www.volkscultuur.nl

Plaats een reactie