Elektronische herinnering helpt pil te slikken

Door elektronische herinneringen, vooral per sms’je, nemen patiënten hun medicijnen trouwer in, zo blijkt uit een systematisch onderzoek in de wetenschappelijke literatuur. Onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Amsterdam en Utrecht schrijven dit in het Journal of the American Medical Informatics Association.

Veel patiënten met chronische ziekten vergeten nogal eens hun pillen te slikken. Een geheugensteuntje, bijvoorbeeld een sms’je of geluidssignaal van een pillendoos, kan ze helpen. Zeker op de korte termijn. Effecten op de lange termijn zijn nog onduidelijk. Elektronische herinneringen hebben veel voordelen. Ze zijn niet kostbaar en er zijn geen extra inspanningen van zorgverleners voor nodig, waardoor ze makkelijk zijn in te voeren in de dagelijkse praktijk. Bovendien zijn vooral sms-herinneringen makkelijk in te passen in het dagelijks leven van patiënten. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon. Dit lijkt dus een eenvoudige interventie voor zowel patiënten als zorgverleners.

Routine
De onderzoekers vergeleken dertien wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van elektronische herinneringen op therapietrouw. Acht ervan vonden positieve resultaten. In alle onderzoeken ging het om automatisch verzonden herinneringen. Patiënten kregen ze op vaste tijden ongeacht of ze hun medicijnen al hadden ingenomen of niet. Hierdoor bestaat de kans dat patiënten aan de herinneringen gewend raken, waardoor ze hun effect verliezen. Uit onderzoek naar wekelijkse herinneringen bleek bijvoorbeeld dat de therapietrouw van hiv-patiënten verbeterde, terwijl dagelijkse herinneringen geen effect hadden. Inmiddels zijn er ook mogelijkheden alleen een herinnering te sturen als patiënten een dosis missen, waardoor de herinnering geen routine wordt. De effecten hiervan worden momenteel onderzocht. Herinneringen op maat, alleen als het nodig is, maken het wellicht mogelijk ook op de lange termijn de therapietrouw te verbeteren.

Plaats een reactie