Elektronisch Verpleegkundig Dossier van start in Röpcke-Zweers Ziekenhuis

De informatie staat standby, de Workstation On Wheels (WOW) zijn geleverd, de medewerkers geïnstrueerd en de patiënten geïnformeerd. Dinsdag 14 juni 2011 heeft het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg de eerste patiënten verwerkt in het EVD, het Elektronisch Verpleegkundig Dossier.

Het EVD is gestart op de verpleegafdeling chirurgie/orthopedie en het observatorium en zal gedurende het jaar uitgebreid worden naar de alle verpleegafdelingen.

Van elke patiënt die op de polikliniek en/of kliniek komt, wordt een patiëntendossier bijgehouden. Dit kan zowel op papier als digitaal. Diverse specialismen werken al met een digitaal dossier, het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Dit is géén landelijk EPD, maar een EPD dat binnen het Röpcke-Zweers Ziekenhuis wordt gebruikt.

Hierin staan bijvoorbeeld de bevindingen van de arts, uitslagen van onderzoeken, medicatie en briefwisseling met de huisarts. Ook de rapportages van de verpleegkundige – wanneer een patiënt is opgenomen – staan vermeld in het patiëntendossier, bijvoorbeeld anamnese, temperatuurlijst, vochtlijst, werklijst, te maken afspraken e.d. Dit heet het verpleegkundig dossier.

Elektronisch Verpleegkundig Dossier
Dit verpleegkundig dossier is nu gedeeltelijk omgezet naar een digitaal dossier, het EVD. Nog niet alle afdelingen werken ermee. Vanaf 14 juni 2011 echter zullen de patiënten op de afdeling chirurgie/orthopedie een verpleegkundige aan hun bed treffen die via een computer hun gegevens invoert. In het begin is het misschien nog wat onwennig, maar het ziekenhuis heeft er alle vertrouwen in dat het EVD snel ingeburgerd is.

WOW
Om te voorkomen dat voor het EVD elk bed van kabels en apparatuur voorzien zou moeten worden, zijn mobiele werkstations aangeschaft. We spreken over een WOW, Workstation On Wheels. Het is een draadloze kar met een geïntegreerde computer. Het beeldscherm is verstelbaar, zodat de patiënt ook kan meekijken. Door schuin achter het scherm plaats te nemen blijft rechtstreeks oogcontact met de patiënt mogelijk.

Patiëntvriendelijk
Het doel van het EVD is om papierarm te kunnen werken en tijd en kosten te besparen. Daarnaast biedt het EVD vele voordelen: Alle patiënteninformatie is gestandaardiseerd, elke afdeling rapporteert op uniforme wijze. Het dossier is altijd en overal beschikbaar. Gegevens hoeven slechts éénmaal vastgelegd te worden. Dit voorkomt steeds dezelfde vragen aan de patiënt. Het EVD is daardoor zeer patiëntvriendelijk.

1 gedachte over “Elektronisch Verpleegkundig Dossier van start in Röpcke-Zweers Ziekenhuis”

Plaats een reactie