Elektronicafabrikanten dragen bij aan verwoesting Indonesisch eilanden

Door de winning van tin veranderen de Indonesische eilanden Bangka en Bilitung in maanlandschappen en sterven koraalriffen voor de kust, dit blijkt uit onderzoek van de Britse tak van Friends of the Earth, de internationale koepel van milieuorganisaties waarbij ook Milieudefensie is aangesloten.

Uit het rapport ‘Mining for smartphones, the true cost of tin’ blijkt dat de tinwinning een ramp is voor de boeren en de vissers op deze eilanden. Veel van het Indonesische tin wordt gebruikt door bedrijven als Apple, Samsung en het Nederlandse Philips bij de productie van mobieltjes, smartphones, televisies en lampen.

Geert Ritsema van Milieudefensie: “Het is tragisch dat ondanks aanhoudende berichten over grootschalige milieuverwoesting als gevolg van mijnbouw in landen als Indonesië, grote elektronicafabrikanten hun ogen sluiten voor de herkomst van het tin dat ze gebruiken. Zeker de marktleiders kunnen eisen stellen aan de mijnbouwbedrijven.”.

Milieudefensie roept de elektronicabedrijven op alleen nog tin te gebruiken dat op verantwoorde wijze is gewonnen. Het tin uit Indonesië wordt zonder vragen te stellen verwerkt in mobiele telefoons en andere apparaten. Elektronicaconcerns mijden sinds enige tijd bloedtin uit Congo vanwege de burgeroorlog daar en Amerikaanse wetgeving, die eisen stelt aan tin die uit Congo afkomstig is. Een derde van alle tin wereldwijd komt echter van Bangka en Bilitung, waar de tinwinning dus ook niet zonder problemen is.

Mijnbouw op Bangka en Bilitung
Het tin wordt zowel gewonnen op land als in de zeeën rond de eilanden. In de gebieden waar de tin is gewonnen, is de bodem gedurende enkele decennia onvruchtbaar en is het drinkwater vervuild. Het is onmogelijk om er gewassen te verbouwen. Bij de tinwinning voor kust wordt het water zo troebel dat vissen verdwijnen en het koraal afsterft. Vissers kunnen niet langer in hun levensonderhoud voorzien.

Op land kunnen de mijnbouwbedrijven de schade die ontstaat bij het delven van het tin relatief eenvoudig herstellen door de bodem te bemesten en nieuwe begroeiing aan te planten. Dit gebeurt echter zelden. Op zee kan door niet te dicht onder de kust, maar veel verder op zee tin te winnen, de schade aan de koraalriffen en voor de traditionele visserij beperkt worden.

Mobieltjes en smartphones
In mobieltjes en smartphones zit relatief veel tin. Tin wordt gebruikt in de soldeer die onderdelen in de toestellen bij elkaar houdt. De marktleiders Samsung en Apple verkopen jaarlijks beide ruim 100 miljoen mobieltjes, smartphones en tablets. De meeste mobieltjes worden na anderhalf jaar vervangen door een nieuw model. Er liggen in Nederland meer dan 20 miljoen telefoons ongebruikt in lades en kasten bij mensen thuis. Inleveren van al die apparaten zodat ze gerecycled kunnen worden, maakt heel wat tinmijnen overbodig.

Milieudefensie en Friends of the Earth England Wales en Northern Ireland zullen de komende tijd Apple en Samsung blijven confronteren met de impact die hun producten hebben. Samen met GoodElectronics en MakeITfair.org wordt gewerkt aan verduurzaming van de electronicabranche.

Philips
Ook het Nederlandse elektronicaconcern Philips is grootverbruiker van tin. Philips is niet transparant over de herkomst van de metalen die zij gebruikt. Milieudefensie vraagt Philips om in de toekomst enkel nog duurzaam gewonnen tin te gebruiken en daar op korte termijn een begin mee te maken. Dit kan door eisen te stellen aan de producenten van soldeer en aan de grote tinbedrijven op Bangka, zoals PT Timah. In gesprekken met Philips blijkt het bedrijf al wel bereid om mee te denken over oplossingen voor de problematiek op Bangka.

Plaats een reactie