Elektriciteit winnen uit planten

Letterlijk groene stroom. Of beter nog: letterlijk een groen energiedak. De plantmicrobiële brandstofcel haalt de energie direct uit de planten zelf. Het is onafhankelijk van direct zonlicht en wind, en werkt dus dag en nacht en bijna het hele jaar door.

Dit kan heel goed worden toegepast op een groen dak, waar elektriciteitsproductie kan worden toegevoegd aan de andere voordelen van zo’n dak. Dat blijkt uit onderzoek van de vakgroep milieutechnologie van Wageningen University. Zo lezen we in Leven op Daken, het Vakblad ter bevordering van meervoudig ruimtegebruik.

Planten produceren 24 uur per dag energie, 7 dagen per week. Dat doen ze door met behulp van zonlicht en water CO2 om te zetten in suikers. Een deel daarvan gebruiken ze als voedsel, een ander deel scheiden ze uit via hun wortels in de bodem. Daar leven bacteriën die de suikers afbreken. Tijdens dit proces komen elektronen vrij. Marjolein Helder, milieutechnoloog bij Wageningen University: “Simpel gezegd gaat het erom dat we de elektronen in de grond ‘vangen’ om ze vervolgens te gebruiken als elektriciteit. Dit doen we met een zgn. plantmicrobiële brandstofcel die de elektronen van de ene pool naar de andere laat stromen. En elektronen die door een draadje stromen ‘zijn’ elektriciteit, waarmee je bijvoorbeeld een lampje kunt laten branden”.

Plantbatterij
Op dit moment moeten we ons over de ‘plantbatterij’ nog niet teveel illusies maken, vertelt zij. “De proefopstelling in het laboratorium levert zo’n 0,4 Watt per m2. Daar kan een heel klein lampje net op branden. We verwachten echter dat de opbrengst binnen een paar jaar al kan worden vervijftienvoudigd tot 3 Watt per m2. Dat betekent dat wanneer je een oppervlak van 50 m2 tot je beschikking hebt, je 150 Watt continu kunt opwekken, wat ongeveer een derde is van het stroomgebruik van een gemiddeld huishouden.”

Voorkeur voor groendaken
Marjolein Helder en collega David Strik hebben een voorkeur voor groendaken. “Op daken is het vaak warmer waardoor de planten goed groeien. Ook kan de elektriciteit vanaf het dak direct aan de consument daaronder worden geleverd, waardoor er geen energie verloren gaat bij het transport.” Ze willen de plantmicrobiële brandstofcel voor ieder huishouden beschikbaar krijgen. Om de opgedane kennis niet verloren te laten gaan hebben ze een eigen bedrijfje opgericht, dat zich richt op elektriciteit uit planten: Plant-e.

De ambitie op korte termijn: je mobieltje op kunnen laden aan een plant. Sta er dus niet raar van te kijken als je over een paar jaar iemand zijn mobieltje aan een plant ziet koppelen!

Plant-e is op dit moment een pilot-plant van 25 m2 aan het opbouwen op het dak van het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie).

Plantpower
Helder en Strik zijn niet de enigen die in het principe geloven. Onder de naam Plantpower houden zeker tien Europese onderzoeksinstellingen en bedrijven zich samen met Wageningen University bezig met het optimaliseren van de ‘plantbatterij’. Bovendien bleken het ministerie van EL&I en de EU bereid de onderzoeken naar de plantmicrobiële brandstofcel te subsidiëren met € 5 miljoen. Dat getuigt toch op zijn minst van vertrouwen!

Plaats een reactie