Electrocardiogram helpt identificatie patiënt met hoog risico op vroeg overlijden

Ondanks het feit dat het electrocardiogram meer dan een eeuw geleden werd geïntroduceerd, blijft dit instrument een essentieel onderdeel in de diagnostiek en behandeling van patiënten met acute pijn op de borst.

Niels Verouden beschrijft de waarde van het 12-kanaals-electrocardiogram in zowel de diagnostiek als in de prognose van patiënten met een ST-segmentelevatie myocardinfarct die een acute dotterbehandeling ondergaan.

Hij vond onder meer een nieuw patroon zonder ST-segmentelevatie dat aanwezig is bij twee procent van de patiënten met een transmuraalvoorwandinfarct.

Verder blijkt uit een analyse van ruim tweeduizend patiënten dat het mogelijk is om met behulp van het electrocardiogram op de catheterisatiekamer patiënten te identificeren met een hoog risico op vroegtijdig overlijden. Deze patiënten zouden kunnen profiteren van aggressievere (medicamenteuze) therapie.

Promotiegegevens
– Promovendus: Dhr. C.J.W. Verouden/ Geneeskunde
– Titel: Diagnostic and prognostic properties of the 12-lead electrocardiogram in the setting of primary percutaneous coronary intervention
– Promotor: dhr. prof. dr. R.J. de Winter en dhr. prof. dr. J.G.P. Tijssen.
– Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam
– Datum: Dinsdag 19 oktober 2010, 14:00 uur

Plaats een reactie