E-learning EHBO en reanimatie op www.AED4.eu

Het Nederlandse Rode Kruis en IedereenEHBO bundelen hun krachten met het UMC St Radboud om alle automatische externe defibrillators (AED’s) in Nederland verder in kaart te brengen en uit te breiden met een e-learning module over reanimatie en EHBO. Het Nederlandse Rode Kruis gaat haar achterban mobiliseren om te controleren of de AED’s ook daadwerkelijk aanwezig en inzetbaar zijn op de opgegeven plaatsen. De samenwerking vloeit voort uit het project AED 4EU en de bijbehorende website www.AED4.EU die het ziekenhuis in oktober 2009 presenteerde.

Elke minuut telt

Door de samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis (NKR) en IedereenEHBO krijgt het project een belangrijke impuls. ‘Jaarlijks krijgen 15.000 mensen een hartstilstand. Een reanimatie met een AED vergroot de kans op overleven. Op de website aed4.eu is direct te zien waar een AED in de buurt is. Bij een hartstilstand telt elke minuut en te hulp schietende omstanders móeten er op kunnen rekenen dat op de opgegeven locatie de AED ook daadwerkelijk aanwezig is. Daar willen wij als Rode kruis een bijdrage aan leveren,’ legt Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis uit.

Leren reanimeren

IedereenEHBO heeft een e-learning applicatie ontwikkeld die bezitters van mobiel internet, bijvoorbeeld via de iPhone en Android vanaf april 2010 eenvoudig kunnen downloaden via www.aed4.eu. Een filmpje laat de werking en het gebruik van een defibrillator zien. Ook wordt duidelijk uitgelegd hoe je iemand moet reanimeren. Directeur Eugène Kuipers van IedereenEHBO: ‘Heel veel mensen weten niet hoe ze moeten reanimeren. Bij een hartstilstand kan het ontbreken van enige kennis hierover fataal zijn. Wij hebben een korte e-learning module met filmpje ontwikkeld, dat makkelijk toegankelijk en te begrijpen is.’

AED via je iPhone

Het UMC St Radboud heeft met www.AED4.EU het initiatief genomen om een onafhankelijk overzicht te maken van AED’s. Het project startte eind 2009 in Nederland, maar heeft de ambitie om wereldwijd zoveel mogelijk AED’s in kaart te brengen. Lucien Engelen van het UMC St Radboud: ‘Iedereen kan via de website aed4.eu een AED-locatie aanmelden. We verwachten zo heel snel een groot deel van de AED’s in Nederland in kaart te brengen. Door informatie te verzamelen over het aantal AED’s in een bepaald gebied, de exacte locaties en de toepassingsmogelijkheden, kunnen hopelijk levens gered worden.’ Naast het in kaart brengen van de AED’s via de website, wil het UMC St Radboud de reeds beschikbare data op zoveel mogelijk innovatieve manieren beschikbaar stellen. Een voorbeeld is mobiel internet. Vanaf 18 maart heeft iedereen met een iPhone de beschikking over (nog) beperkte AED-data. Ze zien bijvoorbeeld afstand, contactgegevens en de (loop)route naar de dichtstbijzijnde AED. De informatie beweegt mee terwijl je de telefoon gebruikt en toont dus in elke looprichting waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt, inclusief alle via de website beschikbare gegevens. Deze speciale “app” is gratis in de iTunes-store van Apple te downloaden, door het zoeken op AED4.EU Naast de iPhone applicatie bestaan er ook toepassingen voor het Android platform en in Layar.

Plaats een reactie