Eiwitmedicijn wordt tegengewerkt bij multiple sclerose

Een van de meest bekende medicijnen in de behandeling van multiple sclerose (interferon beta) wordt tegengewerkt door het menselijk immuunsysteem. Het promotieonderzoek van Miranda van Beers laat zien dat de aanwezigheid van eiwitklonten in het medicijn de belangrijkste boosdoeners zijn.

Het eiwitmedicijn ‘interferon beta’ is de eerste keuze bij de behandeling van multiple sclerose (MS), een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Helaas maken veel MS-patiënten antistoffen tegen het eiwit aan bij langdurig gebruik van het medicijn (zelfs tot 97% van de patiënten). Deze antistoffen blokkeren de werking van het medicijn met als gevolg dat de ziekte verergert.

Voor het onderzoek diende Van Beers medicijnpreparaten met verschillende hoeveelheden en soorten eiwitklonten (aggregaten) toe bij transgene muizen. De aanwezigheid van aggregaten verhoogde de kans sterk dat de muizen antistoffen vormden. Met name aggregaten gevormd door oxidatie of door contact van het eiwit met een metalen oppervlak wekten in hoge mate antistoffen op. Bij het produceren, verpakken, vervoeren en bewaren van interferon beta moet daarom extra aandacht worden besteed aan het tegengaan van eiwitklontering.

Deze kennis komt bovendien van pas bij het groeiend aantal eiwitmedicijnen tegen vele andere chronische en levensbedreigende ziektes waarbij ongewenste antistofvorming regelmatig voorkomt.

Promotiegegevens
Promovendus: Miranda van Beers
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Immunogenicity of recombinant interferon beta aggregates; Mechanistic studies in transgenic immune tolerant mice
Promotor 1: Prof. dr. Huub Schellekens
Promotor 2: Prof. dr. Wim Jiskoot
Copromotor 1: Dr. Vera Brinks
Datum en tijd: 4/4/2011 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie