Vetopslag in spieren speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van type 2 diabetes. Studies hebben de laatste decennia uitgewezen dat vetstapeling in de skeletspier een afname van insulinegevoeligheid tot gevolg heeft, wat de diabetes veroorzaakt.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben aangetoond dat het eiwit perilipin 2 (PLIN2), dat een belangrijke rol speelt in het stimuleren van spiervetstapeling, opmerkelijk genoeg zorgt voor een verbetering van de insulinegevoeligheid van de spier, ondanks een verhoogd vetgehalte. Hun onderzoeksresultaten zijn 17 juli 2012 online gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Diabetes.
Obesitas staat erom bekend een van de grootste risicofactoren te zijn voor het ontstaan van type 2 diabetes. Dit is deels te verklaren doordat obesitas niet alleen zorgt voor vetstapeling in vetweefsel, maar ook in en rondom vitale organen, waaronder de skeletspier. Promovendus Madeleen Bosma bestudeerde de manier waaróp vetzuren worden opgeslagen in de skeletspier en de rol van PLIN2 hierin, door proefdieren (ratten) te voorzien van een laag-vet versus een hoog-vet dieet, alsmede een overexpressie van PLIN2 in de linkerpoot, en vervolgens deze spieren met elkaar te vergelijken. Ze kwam tot de conclusie dat, hoewel PLIN2 zorgt voor verhoogde vetstapeling in de spier, een overexpressie van PLIN2 geen verslechtering, maar juist een verbetering van de insulinegevoeligheid van de spier tot gevolg heeft.
Deze nieuwe bevinding suggereert dat PLIN2 neutrale vetopslag in lipidendruppels (het organel voor vetopslag in de cel) faciliteert, en daarmee de stapeling van giftige vetsoorten remt. De resultaten verklaren mogelijk ook waarom atleten die getraind zijn op uithoudingsvermogen en hoge hoeveelheden vet in de spier hebben, erg insulinegevoelig zijn.
Madeleen Bosma maakt deel uit van de onderzoeksgroep van prof. Schrauwen en prof. Hesselink binnen NUTRIM, die zich bezighoudt met de ontstaansmechanismen van type 2 diabetes.