Eigenschappen van torische contactlenzen

Een torische lens is een lens met een welbepaalde vorm. Standaard zijn lenzen bol of in vakjargon; sferisch: denk maar aan de zijkant van een voetbal. Een torische lens daarentegen heeft de vorm de zijkant van een rugby bal, deze staat minder bol en meer gebogen. Deze welbepaalde vorm van torische lenzen zorgt voor verschillende refractiesterktes in horizontale en verticale richting. De refractiesterkte wordt systematisch zwakker of sterker als u de lens beweegt.

Torische contactlenzen dienen voor astigmatisme

Deze contactlenzen corrigeren problemen van astigmatisme als gevolg van een kromming van de lens in u oog of van het hoornvlies. In deze casus is de lens of het hoornvlies zo gekromd dat de refractie of lichtbreking in uw oog tussen de horizontale en verticale vlakken verschilt. Dat brengt een wazig zicht voor en zorgt er ook voor dat u moeite hebt met kleine details te onderscheiden. Soms lijken verticale lijnen te buigen.

ogen

De juiste torische contactlenzen uitkiezen

Deze contactlenzen zijn op voorschrift geschreven door u opticien, contactlensspecialist of optometrist, net zoals alle andere lenzen. Die specialist is de enige persoon die uw lenzen kan kiezen zoals die het best passen voor u zicht een ook de juiste maat hebben voor u ogen. Maak een afspraak met u specialist als u denkt dat u oogproblemen of lenzen nodig hebt.

Nog andere zaken die zeer belangrijk zijn en waar zeker rekening mee gehouden moet worden. De perfecte pasvorm van torische lenzen is uitermate belangrijk. Een torische lens heeft een welbepaalde richting, hierdoor moeten ze goed op u oog passen en ook perfect blijven zitten. In de fabriek ontwerpen ze de torische lenzen met speciale aspecten waardoor de lenzen op het oog blijven zitten.

ogen
Volgende aspecten gebruikt de fabrikant voor u lenzen:

Dikke en dunne vlakken

Ze halen een stukje van de onderkant van de lens af waardoor je een afgevlakte lens hebt. Ballast, waardoor de lens iets zwaarder of dikker is. Al dit zorgt ervoor dat de aanhechting van u lens op uw ogen zelfs nog belangrijker is dan anders. Net zoals de aarde hebben torische lenzen een middenas, hierdoor blijft u gezichtsveld scherp. De gezichtsscherpte kan beïnvloed worden als u torische lens niet correct is aangemeten of verschuift. Heel belangrijk dus dat de lenzen niet draaien of het zicht kan wazig worden.

Verscheidene categorieën torische lenzen

Ze zijn met verschillende draagschema’s verkrijgbaar, zoals u kunt kiezen tussen torische dag, week en maandlenzen. Er zijn nog vele andere aspecten die een rol spelen bij de juiste keuze van je torische lenzen. Zoals werk, sport, samenstelling en hoeveelheid traanvocht etc. te veel om op te noemen eigenlijk. Vraag een specialist bij het zoeken naar de correcte torische lenzen voor astigmatisme. Hij of zij zal u helpen met het maken van de juiste keuze typelenzen, de correcte sterkte en pasvorm voor uw dierbare ogen.

Plaats een reactie