EHBO-certificaat geen overbodige luxe voor ouders

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat jaarlijks 41.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 medisch letsel oplopen. Hiervan belanden 23.000 kinderen op de spoedeisende hulp omdat ouders niet altijd over de kennis beschikken om eerste hulp te bieden. Die kennis is echter wel noodzakelijk omdat eerste hulp de kans op ernstig (blijvend) letsel aanzienlijk verkleint.

Om juist en daadkrachtig te kunnen handelen bij een ongeval biedt Geweldigouders.nl – een platform gericht op de ondersteuning van jonge ouders bij de opvoeding van hun kinderen – de vernieuwde EHBO-cursus To the Rescue!, voor ouders en gastouders om EHBO-kennis op te doen.

Maar 3% van de Nederlanders kan Eerste Hulp bieden
Dat een ongeluk in het kleine spreekwoordelijke hoekje zit, is bekend. Kinderen rennen rond, kruipen overal naartoe, zitten overal aan en een ongeval is niet altijd te voorkomen. Maar dat je als ouder weet hoe je moet handelen bij een losse tand, vergiftiging, een brandwond, tekenbeet, open wond of bij stikgevaar is met een basiscursus EHBO-vaardigheden wel aan te leren. Op dit moment heeft slechts 3% van de Nederlanders een EHBO-certificaat. Dit percentage is enorm laag vergeleken met Duitsland en Oostenrijk waar maar liefst 80% van de volwassenen in het bezit is van een EHBO-diploma.

Gemakkelijk, vanuit je luie stoel en wanneer het jou schikt
To the rescue! is een online en laagdrempelige manier om alles over Eerste Hulp aan Kinderen te leren. Wendeline van Luijk, directeur van online gastouderbureau Flexmoeders.nl en initiatiefnemer van Geweldigeouders.nl: “To the rescue! is helemaal up-to-date en voldoet aan de nieuwste eisen van het Oranje Kruis. Ook is de aanpak van de cursus verder ontwikkeld en zo is er naast het bestuderen van de theorie ook een mogelijkheid om de hele stof tot je te nemen via 900 oefenvragen. Beantwoord je een vraag foutief, dan is er een verwijzing naar de theorie. Al doende leert men dus. Deze aanpak maakt de cursus leuker om te doen en voor een breder publiek toegankelijk.”

To the rescue! draait om het principe ‘leren door te spelen, online en eenvoudig’. Twee jaar geleden is de cursus gelanceerd en erg succesvol gebleken. Sinds de introductie in 2010 zijn er ruim 1.100 deelnemers geweest. “De cursus is bedoeld voor alle ouders die zich in het spitsuur van hun leven bevinden en daarom extra gebaat zijn bij een snelle, laagdrempelige en een leuke manier van leren”, zegt Van Luijk.

Goedkoop alternatief
De online cursus bestaat uit ongeveer 8 tot 10 uur aan lesstof – die zo vaak is te herhalen als nodig is – , vervolgens sluiten deelnemers de cursus af met een praktijksessie van 4 uur. Tijdens deze dag oefenen de deelnemers samen met een EHBO-instructeur alle vaardigheden voor Eerste Hulp aan Kinderen. Deze sessies worden gehouden op strategisch handige locaties door het hele land. Groepen ouders en gastouders kunnen ook een praktijkgroepssessie aanvragen.

Na het succesvol afronden van deze praktijkles ontvangt de cursist je een officieel geregistreerd EHBO-certificaat. De kosten voor de cursus bedragen € 95,14 inclusief BTW.

Meer informatie
www.geweldigeouders.nl

Plaats een reactie