Effectieve pijnbestrijding bij bevallen

Naar verwachting kunnen vanaf 1 juli 2013 verloskundigen in Nederland vrouwen die thuis of in het ziekenhuis bevallen injecties met steriel water geven als pijnbestrijding tegen pijn in de onderrug.

Pregnant ProfileFotocredits: Omer Ziv (cc)

Gezien de toenemende vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen kan deze pijnbehandeling een goed én goedkoper alternatief zijn vergeleken met medicamenteuze behandelingen. Tijdens een symposium geeft de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen) donderdag 4 april 2013 meer uitleg over de wetenschappelijke achtergronden en voordelen van steriel waterinjecties.

Zonder pijnmedicatie bevallen
We weten dat veel vrouwen het prettig vinden om zonder pijnmedicatie te bevallen. Omdat water geen medicatie is en er geen monitoring van de moeder of het kind nodig is, kan het ook thuis worden toegepast. Het is wetenschappelijk bewezen dat een simpele vier ‘prikjes’ met water de weeënpijn in de onderrug verlichten. Steriel waterinjecties hebben geen bijwerkingen voor moeder en kind en zijn een goede aanvulling op de huidige pijnbestrijdingsmethodes.

Sterke pijnprikkel waterinjectie blokkeert weeënpijn
In de Scandinavische landen – maar ook in vele andere westerse landen – gebruiken verloskundigen al langer deze methode. In Zweden zelfs sinds 1985. “Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar deze methode die de effectieve werking bewijzen” aldus Lena Mårtensson, ervaringsdeskundige en Associate professor van de Universiteit van Skövde in Zweden “Er zijn verschillende hypotheses over de werking. De meest denkbare is dat de waterinjecties een sterke pijnprikkel geven die naar de hersenen wordt gestuurd. Hierdoor blokkeren de hersenen de pijnsignalen van de baarmoeder en onderrug. Waardoor de barende vrouw minder pijn voelt. Het effect kan 30 minuten tot 2 uur aanhouden.”

Thuis en in het ziekenhuis
Verschillende verloskundigen in Nederland hebben inmiddels ervaringen opgedaan met steriel waterinjecties. Ze zijn positief om ermee aan de slag te gaan. “Het is niet alleen handig toe te passen bij thuisbevallingen. Steriel waterinjecties zijn ook geschikt te gebruiken in bepaalde situaties ter overbrugging naar een andere, medicamenteuze pijnbehandeling of aan het einde van de ontsluitingsfase wanneer er in de meeste gevallen geen ruggenprik meer wordt gegeven,” aldus Astrid Schelvis, klinisch verloskundige in het Almelose ZGT. Ze deed onderzoek onder vrouwen die waterinjecties kregen tijdens de bevalling.

Goedkoper
Steriel waterinjecties zijn – gezien de toenemende vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen – een goed en goedkoper alternatief. Zo kost een bevalling met ruggenprik in het ziekenhuis 2500 euro en een bevalling met steriel waterinjecties 1000 euro. Een bevalling thuis (met of zonder waterinjecties) is 480 euro.

Uitbreiding bevoegdheden van verloskundigen
Naar verwachting worden de bevoegdheden van verloskundigen – beschreven in de AMvB (algemene maatregel van bestuur) – per 1 juli 2013 uitgebreid met het voorschrijven van steriel waterinjecties, toedienen van lachgas en het voorschrijven en plaatsen van anticonceptie. Voorwaarde is dat verloskundigen bevoegd (geschoold) en bekwaam zijn. Voor de pijnbehandeling met steriel waterinjecties geldt dat verloskundigen op de hoogte zijn van de inhoud van het protocol Pijnbehandeling Steriel waterinjecties. En dat ze een KNOV-scholingsprogramma volgen – met daarin de werking, voordelen en wijze van injecteren – voordat ze ermee gaan werken.

Meer informatie
http://www.knov.nl/pijnbestrijding
http://www.knov.nl/

 

Plaats een reactie