Effect van zink en andere micronutrienten op malaria en diarree bij Afrikaanse kinderen

Voedingssupplementen die ijzer bevatten, verhogen mogelijk het risico van malaria in jonge kinderen met ijzergebrek. Met deze bevindingen, gebaseerd op een studie in Tanzania, trekken Wageningse wetenschappers de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie over ijzersuppletie in kinderen in twijfel.

Driekwart van de Oost-Afrikaanse kinderen heeft bloedarmoede, deels als gevolg van ijzergebrek. Behalve kinderen hebben ook ziekteverwekkers baat bij ijzer.

Zo bleek uit een recente studie in Pemba dat suppletie met ijzer en foliumzuur in kinderen onder de 3 jaar leidt tot verhoogde sterfte en ziekenhuisopname, waarschijnlijk als gevolg van malaria. Dergelijk risico speelt waarschijnlijk met name in settings waar basisgezondheidszorg beperkt is en infecties niet tijdig adequaat behandeld kunnen worden.

Op basis van een nadere analyse stelde de Wereldgezondheidsorganisatie dat ijzer veilig is in kinderen met ijzergebrek. In de Wageningse studie kreeg elk kind willekeurig dagelijks een mix van vitamines en mineralen (waaronder ijzer), òf een placebo.

Juist bij kinderen die bij aanvang ijzergebrek hadden, leidde de mix tot een verhoogde frequentie van malaria; bij hen die geen ijzergebrek hadden, was er geen duidelijk effect.

Promotiegegegevens
– Promovendus: Jacobien Veenemans
– Proefschrift: Effect of preventive supplementation with zinc and other micronutrients on malaria and diarrhoeal morbidity in African children
– Promotor: prof.dr. H.F.J. Savelkoul (Celbiologie en immunologie)
– Promotor: Prof. Andrew M. Prentice, London School of Hygiene and Tropical Medicine, MRC International Nutrition Group
– Co-Promotor: Dr Hans Verhoef, Wageningen University, Cell Biology and Immunology Group/London School of Hygiene and Tropical Medicine, Department of Nutrition and Public Health Intervention Research
– Datum: 18 februari 2011, 13:30 uur
– Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
– Organisatie: Wageningen University

Plaats een reactie