Eetkramen Koninginnedag op de vingers getikt

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben 10 kg aardappelsalade, 13 kg kip, 50 kippasteitjes, 100 stokjes saté, 15 kg gerookte paling, 4,5 kg bakkeljouw en 2 kg vers vlees in de vuilnisbak laten gooien omdat het onveilig was. Verder moesten 200 roombroodjes en 50 turkse pizza’s terug de koeling in.

In totaal zijn 77 waarschuwingen uitgedeeld aan verkopers van etenswaren. In de meeste gevallen was de bewaartemperatuur niet goed. Soms ontbrak ook een goede afscherming van het eten. Voor 10 ernstige overtredingen zijn boetes uitgedeeld van 525 tot 1050 euro.

Levensmiddelencontroleurs voerden in totaal ongeveer 250 inspecties uit, vooral bij kramen waar duidelijk zonder kennis van zaken werd gewerkt. In Utrecht zijn de minste maatregelen genomen. Daar staan uitsluitend ondernemers op de vrijmarkt die een vergunning hebben en er al jaren komen. Andere bezochte plaatsen zijn onder andere Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Arnhem en Maastricht.

Leeftijdgrenzen voor schenken van alcohol
De regels voor schenken van alcohol aan jongeren zijn over het algemeen goed nageleefd. Er zijn 2 waarschuwingen en 9 boetes uitgedeeld. Drank- en horecawet controleurs voerden op de dag voor Koninginnedag en op de dag zelf ruim 100 controles uit in o.a. Den Haag, Rotterdam, Enschede, Eindhoven, Den Bosch, Helmond en Middelburg. Tijdens de Haagse Koninginnenach zagen controleurs bij enkele supermarkten dat bij de kassa extra personeel stond om jongeren naar legitimatiebewijzen te vragen. Ook bij diverse tappunten in de stad werd goed naar legitimatiebewijzen gevraagd.