Eet minder, leef langer

Wie een hoge leeftijd wil bereiken, moet vooral niet overmatig eten. In Monitor, het magazine van Erasmus MC voor externe relaties, vertelt Erasmus MC’s geneticus Jan Hoeijmakers hoe steeds meer factoren gevonden worden die het verouderingsproces vertragen.

DNA-beschadiging
DNA en voeding zijn twee belangrijke factoren in het verouderingsproces, weet Hoeijmakers. “Ons DNA loopt continu beschadiging op, zowel door invloeden van binnen als buiten het lichaam. Soms is het DNA beschadigd en functioneert de cel niet verder, Dat wil zeggen dat de cel nooit meer zal delen. Wij hebben nu heel sterke aanwijzingen dat dit bijdraagt aan het verouderingsproces.”

Minder eten
Ook voeding heeft invloed op het verouderingsproces. ”Het lichaam beschikt zelf over het vermogen om het verouderingsproces te vertragen”, aldus Hoeijmakers. “Al vele malen is door onderzoek aangetoond dat organismen langer en ook langer gezond leven wanneer zij ongeveer dertig procent minder eten. Het lichaam blijkt dan – ten koste van groei – meer aandacht te besteden aan onderhoud en bijvoorbeeld het herstel van DNA-schade.”

Klik hier om het volledige artikel in Monitor te lezen. (VS)

Plaats een reactie