Eerste sportscholen ontvangen keurmerk Hersenletsel

Een jaar na de lancering van het project Meet me @ the Gym van de Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting zijn nu de eerste Fit!vak preventiecentra gecertificeerd om mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te ontvangen.

De eerste instructeurs hebben zondag 30 november 2014 hun certificaat ontvangen en dus zijn de beweegcentra vanaf nu ‘officieel’ toegankelijk voor mensen met hersenletsel. Het keurmerk Hersenletsel biedt mensen in de chronische fase onder deskundige begeleiding een sportprogramma op maat bij erkende beweegcentra in Nederland. De centra garanderen een geschikte sportomgeving zonder al te veel prikkels, met persoonlijke aandacht en een specifiek voor deze doelgroep getrainde begeleiding.

Sporten met hersenletsel – Meet me @ the Gym

In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 (nieuwe) mensen te maken met een of andere vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, hersenbloeding of ongeluk. Zowel lichamelijke als cognitieve problemen zijn het gevolg en kunnen een enorme impact hebben op het dagelijks functioneren. Sporten is een cruciaal middel om deze problemen aan te pakken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf, maar ook ons brein in conditie houdt. Vanuit dat perspectief hebben de Hersenstichting en de Edwin van der Sar Foundation de handen ineengeslagen om mensen te motiveren om weer in beweging te komen en het sporten in een fijne omgeving mogelijk te maken.

Els van der Rhee, projectleider Patiëntenzorg bij de Hersenstichting en projectleider van Meet me @ the Gym: “Een reguliere sportschool is vaak net een brug te ver voor mensen met hersenletsel. Wij willen deze doelgroep echter aanmoedigen om meer te gaan bewegen. Daarom moeten wij voor hen bepaalde drempels wegnemen en een aangepast programma aanbieden. Sporten waarbij persoonlijke aandacht centraal staat. Wij hopen dat dit keurmerk Hersenletsel en de goede gecertificeerde begeleiding door een NAH-bewegingsdeskundige helpt om mensen met NAH weer aan het sporten te krijgen. Dat is iets waar we als Hersenstichting graag aan bijdragen.”

Op de nieuwe website www.meet-me-at-the-gym.nl is meer informatie over het project te vinden. Tevens is hier een overzicht beschikbaar van de aangesloten sport- en beweegcentra, waar het mogelijk is voor mensen met NAH om prikkelvrij te sporten. Meet me @ the Gym wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van de VriendenLoterij.

Plaats een reactie