Eerste resultaten onderzoeken paardenvlees

Uit veruit de meeste onderzoeken die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet naar het gebruik van en de handel in paardenvlees, blijkt dat er geen vlees is gevonden waarin rundvlees is gemengd met paardenvlees. Ook zijn er tot nu toe geen sporen van verboden medicijnen in paardenvlees gevonden. Bij twee bedrijven loopt een strafrechtelijk onderzoek. Bij een bedrijf uit Oss blijkt uit testen dat daar wél rundvlees met paardenvlees is aangetroffen.

Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken mede namens minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Europees overleg
Staatssecretaris Dijksma heeft bij haar collega-ministers van Landbouw in Europa gepleit voor coördinatie door Europol: “Fraudeurs moeten niet in het ene land worden vervolgd en dan vervolgens uitwijken naar andere landen en van daaruit verder frauderen. Ik wil daarom een Europees register waarin mensen en bedrijven staan die eerder zijn veroordeeld.”

Onderzoek
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tot nu toe ruim 370 monsters genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten. Die worden onderzocht op het mengen van paardenvlees met rundvlees en het gebruik van verboden diergeneesmiddelen. In 203 monsters die nu al zijn onderzocht, is niets bijzonders aangetroffen. In het onderzoek zijn ongeveer 160 bedrijven in beeld waar de NVWA monsters neemt van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt.

De aanleiding voor het grootschalig onderzoek door de NVWA waren de signalen uit het buitenland en het aantreffen van paardenvlees in levensmiddelen in Nederland. Deze levensmiddelen waren in het buitenland geproduceerd.

Plaats een reactie