Eerste prostaatoperatie met robot in Amphia

De regio West-Brabant heeft, vrijdag 8 april 2011, een primeur gehad met de eerste robotoperatie in het Amphia Ziekenhuis in Breda. De operatierobot zal onder meer ingezet gaan worden bij de behandeling van prostaatkanker en biedt veel voordelen voor de patiënt. Lid Raad van Bestuur Amphia, Ernst Hoette: “Deze innovatieve behandelmethode is vandaag met succes toegepast en wij zijn trots op het team dat achter deze geslaagde operatie staat.” Het Amphia Ziekenhuis werkt als 12e ziekenhuis in Nederland met een operatierobot.

Prostaatkanker stond in 2009 met ruim 10.000 gevallen op de vijfde plaats van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Tot voor kort konden patiënten in West-Brabant niet in hun directe omgeving terecht voor robotchirurgie. Vanaf nu bestaat ook in het Amphia Ziekenhuis de mogelijkheid om met deze nieuwe techniek geopereerd te worden. In eerste instantie wordt de robot ingezet voor prostaatoperaties, vervolgens voor blaas- en nieroperaties. Ook chirurgen en gynaecologen in Amphia gaan met de robot werken. De techniek is namelijk zeer geschikt voor operaties in de buikholte.

Stijging operaties
Ieder jaar worden in Amphia bijna 300 nieuwe gevallen van prostaatkanker gezien, waarvan een deel in aanmerking komt voor robotchirurgie. De robot wordt bediend door een uroloog, die zo de operatie met extreme precisie kan uitvoeren. Medisch specialisten en OK-assistenten zijn de afgelopen maanden getraind in het werken met de operatierobot. Uroloog Ilze van Onna: “Met de komst van de robot bieden wij patiënten kwalitatief hoogwaardige zorg volgens de laatste stand van de medische technologie. Wij verwachten dan ook dat het aantal prostaatoperaties met robot het komende jaar zal stijgen.”

Voordelen robotchirurgie
Door het gebruik van de robot zijn slechts kleine incisies nodig en kan veel preciezer worden geopereerd. Dit betekent minder bloedverlies, minder pijnklachten en een verminderd risico op incontinentie en erectiestoornissen. Verder gaat het herstel over het algemeen sneller en is het ziekenhuisverblijf korter.

Ambitie Amphia
De inzet van de operatierobot sluit aan bij de ambitie van het Amphia Ziekenhuis om zich verder te ontwikkelen als topklinisch opleidingsziekenhuis. Robotchirurgie past uitstekend binnen het Oncologisch Centrum van het Amphia Ziekenhuis. “Het is juist de volledigheid van het zorgaanbod, die Amphia met de robotchirurgie de patiënten in Midden-, West-Brabant en Zeeland kan bieden”, aldus Ernst Hoette.

Plaats een reactie