Eerste promotiebeurzen voor leraren uitgereikt

36 leraren kunnen vanaf nu vier jaar lang met een behoud van salaris promoveren. Staatssecretaris Zijlstra reikte hen woensdag 21 december 2011 een Promotiebeurs uit. De meeste leraren die gaan promoveren komen uit het hoger en het voortgezet onderwijs en enkele uit het primair en middelbaar beroepsonderwijs. Zij promoveren bijvoorbeeld op etnische diversiteit op school, het begrijpen van diagrammen en kosmische deeltjes.

De leraren hebben zes jaar de tijd om het promotieonderzoek af te ronden. OCW subsidieert de eerste vier jaar door de werkgevers de mogelijkheid te geven hun leraren gedurende die jaren voor 0,4 fte vrij te stellen om aan hun promotieonderzoek te werken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) selecteerde uit het grote aantal inzendingen de beste kandidaten.

Staatssecretaris Zijlstra: ‘Onze leerlingen verdienen topleraren, dus ook leraren met een doctors-titel. Als docent kun je in feite nooit overgekwalificeerd zijn, daarom ondersteunen we leraren die zichzelf willen blijven ontwikkelen.’

De komende vier jaar kunnen ieder jaar zo’n 11 leraren starten met een promotietraject. Omdat het aantal aanmeldingen dit jaar zeer hoog was, heeft staatssecretaris Zijlstra het budget van 6 miljoen euro verhoogd met 3 miljoen euro, zodat dit jaar 36 leraren kunnen beginnen. Het totale budget is hiermee 9 miljoen euro.

Plaats een reactie