Eerste post-hbo-opleiding leefstijlcoach voorziet in leemte

In maart 2011 start de eenjarige post-hbo-opleiding tot leefstijlcoach aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Initiatiefnemers zijn ir. Yneke Vocking, bekend van het SBS6-programma ‘De Afvallers’, en verloskundige en wetenschapsjournalist Mariël Croon.

‘Onze opleiding voorziet in een leemte’, aldus Vocking. ‘We zijn als zorgprofessionals of bewegingsdocenten allemaal eenzijdig opgeleid. We hebben kennis van voeding of beweging, maar zelden van allebei. Dat is wel nodig voor een leefstijlaanpassing. Maar nog belangrijker zijn vaardigheden om mensen te motiveren hun gedrag te veranderen. Technieken als motivational interviewing en coaching zijn daarvoor cruciaal. Ze vormen de rode draad van de opleiding’.

De opleiding is waar mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De docenten zijn voedingskundigen, bewegingswetenschappers en coaches. De raad van advies wordt gevormd door hoogleraar Voeding Jaap Seidell (Vrije Universiteit), hoogleraar cardiologie Ron Peters (Universiteit van Amsterdam), en oud-schaatskampioen Hein Vergeer. Mede-initiatiefnemers zijn Dirk van der Mark van Dirksen Opleidingen en Jan Plat van Ergocontrol.

De eenjarige post-hbo-opleiding biedt professionals in de zorg, bewegingsdocenten en diëtisten de mogelijkheid om leefstijlcoach te worden. Dat betekent dat zij cliënten coachen om door een combinatie van gezonde voeding, beweging en een mentale verandering hun leefstijl aan te passen. Door af te vallen, te stoppen met roken, meer te bewegen en een gezond denk- en gevoelsleven worden tal van leefstijlziekten voorkomen.

Leefstijlveranderingen zijn hard nodig, stelde de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) in april 2010. Een ongezonde leefstijl leidt tot ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en hoge zorgkosten. En maar liefst de helft van de ziekten is vermijdbaar. 15 procent van alle sterfgevallen in Nederland is toe te schrijven aan roken en een verhoogde bloeddruk, ernstig overgewicht en te weinig bewegen dragen elk voor zo’n 6 procent bij aan de sterfte.

Ondanks alle voorlichting beweegt in Nederland 44 procent onvoldoende, rookt 27 procent, heeft 7,8 procent een alcoholprobleem, eet 90 procent te vet en worden nog steeds veel mensen arbeidsongeschikt door werkstress (Nationaal Kompas RIVM 2010). De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt dan ook dat de preventie faalt. Algemene voorlichting werkt niet. De aanpak van een ongezonde leefstijl moet harder en gerichter. En cursussen om mensen gezond te laten leven, moet worden vergoed, vindt de bovengenoemde NPHF.

Allround professionals om deze begeleiding te bieden, zijn er echter niet. De Academie voor Leefstijl en Gezondheid wil met een eenjarige opleiding professionals toerusten voor deze beroepspraktijk en hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan de volksgezondheid.

1 gedachte over “Eerste post-hbo-opleiding leefstijlcoach voorziet in leemte”

  1. geachte lezer,
    op deze manier vestig ik uw aandacht op een educatieconcept, gemaakt door marijke timmerman(bekroond eindexamenproject dutch design academy eindhoven). het is bedoeld voor basisschoolkinderen, jongeren, maar ook mensen met een geestelijke beperking, of allochtonen met taalachterstand: dmv visueel sterke prikkels, in combinatie met tactiele prikkels door het bouwen met duplostenen , komt bewustwording tot stand. dit wordt met blijvend postermateriaal in keuken of kantine ondersteund. u kunt de methode zien op: http://www.dik-stijlloos.nl, : de ware grootte van eten.
    indien u de methode incl werkboek, posters, stenen en powerpoint wilt zien, bent u welkom in praktijk personaltuning in emmeloord.
    met vriendelijke groet, hans timmerman

    Beantwoorden

Plaats een reactie