Eerste paal nieuwbouw Meander Medisch Centrum is geslagen

0
634

Met vereende krachten is vrijdag op het bouwterrein aan de Maatweg de eerste paal van het nieuwe topklinische ziekenhuis van Amersfoort de grond in geheid. Dat gebeurde met een klassieke heimachine, bediend door een aantal patiënten, Raad van Bestuur en de voorzitter van de Medische Staf. Na de laatste dreun schoten confettisnippers de lucht in en was er champagne voor alle aanwezigen.

Aan de openingshandeling gingen enkele toespraken vooraf. Jan Kleijne, voorzitter Raad van Bestuur, stond stil bij de bijzondere plek waar het nieuwe ziekenhuis komt. “We staan hier aan de oevers van de Eem. Een rivier zoekt zijn weg door het landschap en heeft overal vertakkingen. Zo willen wij als Meander verbindingen leggen met onze omgeving: met patiënten en met partners in de regio. Met 24 uur per dag zorg die we als topklinisch ziekenhuis professioneel en met overgave verlenen.” Ook loco-burgemeester en wethouder Mirjam Barendregt memoreerde het karakter van de locatie. “Heel bijzonder, zo’n grootstedelijke voorziening in zo’n groene omgeving. Vanaf de Bunschoterstraat biedt het ziekenhuis aan passanten straks een heel nieuw gezicht op de stad.”

Handafdruk
Het weer bleef boven verwachting goed en onder een waterig zonnetje verrichte het gezelschap, ge-huld in witte bouwjassen, de officiële starthandeling. Daarna plaatsten zij hun handafdruk in een pla-quette, die in het nieuwe gebouw een plaats zal krijgen. Over ruim duizend dagen moet het nieuwe gebouw klaar zijn, aldus Jan Kleijne. “De operatie kan beginnen!”

Partijen
Architect Hans van Beek van Atelier Pro droomt van het nieuwe gebouw als een plek met ‘licht en zicht’. “Het wordt een groot stadsziekenhuis met de sfeer van een dorp, waar je in één oogopslag ziet waar je moet zijn, een ziekenhuis waar het ‘goed beter worden’ is.” Jan Kleijn, concerndirecteur van Heijmans NV, staat met zijn team in de startblokken. “We richten hier in korte tijd een bouwfabriek op, die er drie jaar staat en dan weer weg is. We doen dat in een combinatie van Heijmans, Ballast-Nedam en Burgers Ergon, in nauwe samenwerking met de mensen van Meander, met als doel een prachtig gebouw in 2013.”

Informatie over het nieuwe ziekenhuis: www.meandermedischcentrum.nl