Eerste nieuwe blaas in Nederland met DaVinci SI robot

In Rijnstate Arnhem heeft een patiënt een nieuwe blaas gekregen met een robot geassisteerde kijkoperatie. Een dergelijke operatie heeft nog niet eerder plaatsgevonden in Nederland. Rijnstate heeft hiermee een primeur. De operatie vond plaats op 13 oktober 2011. Rijnstate opereert sinds begin 2010 dagelijks met de DaVinci SI robot.

Gastoperateur
Speciaal voor het aanlegen van de nieuwe blaas met behulp van de robot is Dr. Magnus Annerstedt, uroloog van het Herlev Hospital in Kopenhagen overgekomen om uroloog Carl Wijburg te assisteren bij de ingreep. Annerstedt is een van de pioniers op het gebied van robot geassisteerde chirurgie. Als een van de weinige urologen in de wereld voert hij de totale operatie uit met de robot.

Nieuwe blaas
In Rijnstate is al veel ervaring opgedaan met robot geassisteerde kijkoperaties aan de prostaat en de nieren. Sinds het najaar van 2010 is gestart met het verwijderen van de gehele blaas met de robot. Daarnaast is Rijnstate het enige ziekenhuis in Nederland waar een urinestoma met behulp van de robot wordt aangelegd. Nu is voor het eerst met de robot een gehele blaas verwijderd en een nieuwe blaas gemaakt van een stukje dunne darm.

Voordelen voor de patiënt
Bij een kijkoperatie hoeft slechts een aantal kleine sneetjes in het lichaam van de patiënt te worden gemaakt. Door die sneetjes worden de operatie-instrumenten ingebracht: de operatie speelt zich ‘onderhuids’ af. Er hoeft dus geen snee meer gemaakt te worden in de onderbuik. Hierdoor heeft de patiënt minder bloedverlies en minder pijn na de operatie. Doordat de patiënt sneller herstelt is de opnameduur in het ziekenhuis ook meestal korter.

Operatie succesvol
De operatie is succesvol verlopen en naar verwachting mag de patiënt nog binnen een week na de operatie naar huis. Waar mogelijk zal deze nieuwe techniek in Rijnstate vaker toegepast worden.

Plaats een reactie