Eerste miljoen binnen op Giro 555

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben tot nu toe 1 miljoen euro opgehaald voor hulp aan de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika.

“Een prachtige opbrengst voor twee dagen”, zegt Marinus Verweij, actievoorzitter van de SHO. “Ik ben erg blij dat Nederlanders hun hart laten spreken en zich het lot van de mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië aantrekken. De website van Giro 555 is vanaf nu ook online. Ik hoop dat mensen blijven geven.”

In delen van Oost-Afrika dreigt volgens de VN een ernstige humanitaire ramp. Het is er de afgelopen 60 jaar niet zo droog geweest – de afgelopen twee regenseizoenen heeft het niet tot nauwelijks geregend. Voor meer dan tien miljoen mensen dreigt een hongersnood door mislukte oogsten, stervend vee en hoge voedselprijzen. In Somalië zijn mensen massaal op de vlucht geslagen. Zij zoeken hulp in vluchtelingenkampen in Ethiopië en Kenia.

In de vluchtelingenkampen is water, voedsel en medische hulp hard nodig. De SHO hebben maandagavond besloten de handen ineen te slaan en Giro 555 open te stellen voor directe noodhulp aan de slachtoffers van de droogte. Diverse (partner-) organisaties van de SHO zijn al langere tijd in het gebied actief om inwoners van het gebied voor te bereiden op mogelijke droogtes. Het geld wordt ook ingezet om deze programma’s te intensiveren.

Plaats een reactie