Eerste lichting afgestudeerd bij Health Food Innovation Management

0
1011

Vrijdag 16 september 2011 zijn de allereerste masters van de opleiding Health Food Innovation Management (HFIM) afgestudeerd in Venlo. Deze innovatieve masteropleiding ging van start in september 2009 op de UM Campus Venlo, met vijf studenten. Vier van hen namen vanochtend hun masterdiploma in ontvangst uit handen van opleidingsdirecteur prof.dr. Fred Brouns, tijdens een ceremonie bij The Scelta Institute te Venlo. De vier kersverse masters, Jilde Garst, Willeke Goossens, Chantalle Wolfs en Melissa Jaspers zijn nu officieel Master of Science.

Vlnr: Msc. Jilde Garst, Msc. Willeke Goossens, Msc. Melissa Jaspers & Msc. Chantalle Wolfs.

De opleiding Health Food Innovation Management ontwikkelt vaardigheden voor innovatief ondernemerschap dat met functionele voeding nieuwe bedrijvigheid creëert die aansluit bij de huidige bedrijvigheid in de regio Venlo. Het programma leidt voedingsprofessionals op voor de levensmiddelenindustrie en is uniek vanwege de samenwerking met industrie en overheid, de praktijkstage van een half jaar en de brede multidisciplinaire aanpak. Het succesvol lanceren van nieuwe, gezonde producten vraagt om vaardigheden die verder gaan dan de biomedische inzichten over gezondheid en ziekte. Ook onderzoek naar consumentengedrag, leefstijl en regelgeving rond toelaatbare gezondheidsclaims is van groot belang. Waar masteropleidingen normaliter op één aspect focussen, combineert deze nieuwe master de kennis van vier Maastrichtse faculteiten (Health, Medicine and Life Sciences, Business and Economics, Law en Psychology and Neuroscience).

Bijzonder is ook dat de levensmiddelenindustrie, waaronder DSM, Unilever en The Scelta Institute, zelf in het onderwijs participeert, zodat studenten van binnenuit hun toekomstig werkveld kunnen leren kennen.

Tegelijk met HFIM ging in september 2009 nog een tweede masteropleiding van start: Global Supply Chain Management and Change. De eerste studenten van deze (eenjarige) opleiding zijn in november 2010 afgestudeerd. De opleidingen zijn een initiatief van de Universiteit Maastricht, Gemeente Venlo en de Provincie Limburg.

Met haar nevenvestiging in Venlo wil de Universiteit Maastricht een belangrijke rol als regionale kenniskatalysator vervullen door ter plekke voor de regio relevant wetenschappelijk onderwijs aan te bieden; van volwaardige masteropleidingen tot op maat gesneden cursussen voor specifieke bedrijven. Verder ontplooit zij onderzoeksactiviteiten met euregionale partners. Inhoudelijk sluiten de activiteiten aan bij twee belangrijke regionale speerpunten: logistiek en agro-food.