Eerste landelijke Week van de Opvoeding

Van 10 tot 17 oktober 2011 staat Nederland in het teken van de Week van de Opvoeding. In het hele land vinden activiteiten plaats rond het thema opvoeden en opgroeien. Van opvoeddebatten tot voorleesochtenden en van mobiele koffietafel tot beste opa/omaverkiezing.

Opvoeden: hoe doe jij dat?

Ouders, verzorgers, kinderen en jongeren krijgen tijdens deze eerste landelijke Week van de Opvoeding de kans om ervaringen over opvoeden en opgroeien te delen en de gewone alledaagse vragen aan elkaar te stellen. Uit onderzoek blijkt overigens dat de gemiddelde Nederlandse ouder tevreden is over zijn of haar functioneren als opvoeder.

Tevreden Nederlandse ouders
In de enquête ‘Opvoeden in Nederland’ (2010) onderzochten ontwikkelingspsychologen Freek Bucx en Simone de Roos de opvoedbeleving in Nederland. Meer dan 95 procent van de ouders die de enquête van het SCP invulden, is tevreden met het verloop van de opvoeding en voelt zich competent als opvoeder. Dat wil niet zeggen dat de taken allemaal vlekkeloos verlopen. Meer dan 15 procent van de vaders en 20 procent van de moeders heeft soms twijfels over de mate waarin zij de opvoeding van hun kinderen aankunnen. De meeste ouders zoeken én vinden daarbij naar tevredenheid steun in hun nabije omgeving.

Gesprek over opvoeden stimuleren
Het doel van de Week van de Opvoeding is het stimuleren van alledaagse ontmoetingen tussen ouders om op deze wijze het gesprek over opvoeden te stimuleren. De activiteiten zijn zeer divers en worden georganiseerd door vele landelijke en regionale organisaties; ze staan vermeld op de website van de Week van de Opvoeding. Wilt u ook iets organiseren in de Week van de Opvoeding? Of bent u op zoek naar tips en inspiratie voor het organiseren van een activiteit? Kijk dan op www.weekvandeopvoeding.nl.

Initiatiefnemers
De Week van de Opvoeding is een initiatief van de gemeente Den Haag en de gemeente Roosendaal; de Ouder- en Kindcentra van Amsterdam; Centra voor Jeugd en Gezin Rijnmond in de regio Rotterdam en omstreken, Haarlem, ‘s-Hertogenbosch, regio Lekstroom en Utrecht West; de Family Factory; J/M voor Ouders; de VNG; STIVORO; het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut.

Volg ons:
www.twitter.com/weekvdopvoeding
www.facebook.com/weekvandeopvoeding.

Plaats een reactie