Eerste keus kinderantibiotica in Nederland niet verkrijgbaar

Amoxicillinedrank, één van de meest gebruikte antibiotica bij kinderen, is niet in Nederland beschikbaar. Dat blijkt uit informatie van de KNMP website Farmanco (1). Apothekers zullen nu – na overleg met voorschrijvers – andere antibiotica afleveren.

De KNMP maakt zich ernstig zorgen over deze kwestie en over de problemen rondom de beschikbaarheid van generieke medicijnen in het algemeen. In 2012 werd amoxicillinedrank (25 mg/ml, 50 mg/ml en 100 mg/ml) in totaal 350.000 keer voorgeschreven.

In Nederland heeft momenteel alleen nog fabrikant Sandoz amoxicillinedrank in het assortiment, maar door productieproblemen is het middel nu niet leverbaar.

Vervangend middel
Artsen schrijven amoxicilline drank met name voor aan kinderen ter bestrijding van bacteriële infecties. Kinderen kunnen de drank gemakkelijker innemen dan de amoxicilline in tabletvorm. Er zijn in Nederland geen kant en klare medicijnen verkrijgbaar met dezelfde samenstelling in vloeibare vorm.

Beschikbaarheidproblemen generieke medicijnen
Het komt steeds vaker voor dat generieke medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. KNMP voorzitter Rik van der Meer: “Het is armoe troef! Als de huidige tendens doorzet krijgen we steeds meer te maken met medicijntekorten. Het systeem van aanwijzing door zorgverzekeraars van specifieke generieke medicijnen leidt er in een aantal gevallen toe dat generieke fabrikanten de Nederlandse markt verlaten. De kwestie met de amoxicilline toont aan dat het beleid van overheid en zorgverzekeraars op dit gebied is doorgeschoten. Wij zullen als apothekers aandacht blijven vragen voor dit onderwerp. Het waarborgen van de continuïteit van farmaceutische zorg moet hoog op de agenda komen te staan.”

(1) De KNMP is de website Farmanco gestart in 2004 vanwege groeiende problemen met de beschikbaarheid van medicijnen. Farmanco is speciaal bedoeld voor apothekers. De website geeft informatie over de reden van niet-beschikbaarheid van medicijnen, de verwachte datum van beschikbaarheid, farmaceutische substitutie en farmacotherapeutische alternatieven.

Plaats een reactie