Op 16 juni 2012 is de eerste herdenking bij het Nationaal Brandweermonument, aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem. In aanwezigheid van minister Opstelten, enkele honderden nabestaanden en andere genodigden zal eer worden bewezen aan de brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden hun leven hebben gegeven in dienst van de samenleving. Het nationale monument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega’s.
Er staan op 16 juni 2012 ruim negentig omgekomen brandweerlieden op het monument. Door de stichting Nationaal Brandweermonument zijn criteria voor naamsvermelding opgesteld. Twee belangrijke criteria zijn dat de dodelijke ongevallen na 5 mei 1945 hebben plaatsgevonden en dat het ongeval tijdens een repressief optreden moet zijn gebeurd. De historische gegevens van het Nationaal Brandweer en Documentatie Centrum zijn voor de stichting het uitgangspunt geweest. De zoektocht naar feiten rond omstandigheden bij overlijden duurt voort. Met het naderen van de datum van de eerste herdenking komt er nog steeds nieuwe informatie boven tafel. De stichting Nationaal Brandweermonument houdt er rekening mee dat er meer namen van sinds 5 mei 1945 overleden brandweermensen op het monument zullen worden toegevoegd.
Jeroen Doorenweerd, de kunstenaar die het Nationaal Brandweermonument ontwierp en maakte, heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zet, tijdens de ceremonie, het Ereteken in werking voor de brandweerlieden die tijdens hun werk het leven hebben verloren. Het bestuur van de stichting Nationaal Brandweermonument heeft de brandweerkorpsen in Nederland opgeroepen om op hetzelfde tijdstip als bij de eerste nationale herdenking in Arnhem het Ereteken te maken bij de eigen kazernes. Vele korpsen geven gehoor aan deze oproep en het Ereteken zal bij tientallen kazernes en posten worden gegeven. Bij nagenoeg alle korpsen zal de vlag halfstok hangen. Om als Brandweer Nederland, met elkaar, de omgekomen brandweercollega’s te herdenken en te eren.
Het programma op 16 juni ziet er als volgt uit:
12.30 uur – Ontvangst aan de Kemperbergerweg 783, Arnhem
13.15 uur – De genodigden nemen plaats bij het Nationaal Brandweermonument
13.30 uur – Start Herdenkingsceremonie
15.00 uur – Afsluitend defilé bij het Nationaal Brandweermonument
Het Nationaal Brandweermonument, dat met de eerste herdenkingsceremonie op 16 juni 2012 officieel in gebruik wordt genomen, is een waardige nationale gedenkplaats voor de brandweer. Een plek om te herdenken en een plek waar de samenleving respect betoont aan de omgekomen brandweerlieden en aan de brandweer. Er zal jaarlijks een nationale herdenking bij het Nationaal Brandweermonument worden georganiseerd. De stichting Nationaal Brandweermonument is in het voorjaar van 2009 opgericht. De samenstelling van het bestuur vormt een afspiegeling van het brandweerveld en haar bestuurders. Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede, is de voorzitter. De overige bestuursleden zijn: Petra Abma, commandant brandweer Alkmaar, Eric Boogert, brandwacht brandweer Tilburg, Frank van Zuilen, burgemeester Tynaarlo, Ton Kapteijns, brandweervrijwilliger, Ies Keijzer, voorzitter Nationaal Brandweermuseum, Gerard Koppers, directeur Nationaal Brandweer Documentatie Centrum en Frans Schippers, regionaal commandant Kennemerland.