Eerste gift aan Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds (in oprichting) heeft onlangs haar eerste gift van €3.500 mogen ontvangen. De gever, Daniëlle van Bakel wil hiermee bijdragen aan de strijd tegen kanker, ter nagedachtenis aan haar levenspartner Sophie Grenda die overleed aan de ziekte van Kahler.

Werking van platinum chemotherapie
De gift zal worden besteed aan onderzoek naar het verbeteren van de effectiviteit van platinumbevattende chemotherapie (Cisplatin, Oxaliplatin en Carboplatin) in combinatie met immuuntherapie. Deze combinatie was in de ziekteperiode van Sophie Grenda nog niet mogelijk.

Om de effectiviteit van de combinatie te kunnen onderzoeken, is er eerst nog onderzoek nodig naar de precieze werking van platinumbevattende cytostatica op kankercellen en op het afweersysteem. In samenwerking met de internationaal erkende pionier op dit gebied, Prof. Akira Asai van de universiteit van Shizouka in Japan, wordt onderzocht of platinum zich bindt aan bepaalde tumorbevorderende eiwitten (STAT) en deze vervolgens inactiveert. De resultaten van dit onderzoek leveren belangrijke informatie op voor de combinatie van de chemobehandeling met immuuntherapie.

Levensgenieter
Sophie Grenda was zeer sportief, hield van reizen en wist ‘het genieten van het leven’ tot een levenskunst te verheffen. Haar goede conditie, mentale weerbaarheid en plezier in het leven hebben haar dan ook lange tijd de kracht gegeven met haar ziekte om te gaan en verder te leven.

Behalve dat zij zelf genoot van het leven, zorgde zij er ook voor dat anderen konden genieten. Dat deed zij door leuke dingen met hen te doen of door voor hen te zorgen als dat nodig was.

Met deze gift hoopt Daniëlle van Bakel haar steentje bij te dragen aan de verbetering van bestaande therapieën. Ook zij wil hiermee voor anderen zorgen omdat mensen met kanker baat kunnen hebben bij de combinatie van chemotherapie met immuuntherapie.

Radboud Oncologie Fonds
Het Radboud Oncologie Fonds is een nieuw samenwerkingsverband tussen het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) en KWF Kankerbestrijding. Het doel van deze samenwerking, die is vormgegeven in het Radboud Oncologie Fonds, is om fondsen te werven voor innovatie in onderzoek, zorg en onderwijs in het RUCO.

Voor meer informatie over geven, schenken of nalaten aan het Radboud Oncologie Fonds kan contact worden opgenomen met Denise Go-Feij, fondsenwerver a. i., via radboudoncologiefonds@umcn.nl. Rekening nummer is 41.92.27.571 t.n.v. RUCO. Het Fonds heeft de ANBI status.

Plaats een reactie