Eerste filmfestival ter wereld over euthanasie

THE END, van 9 tot en 12 februari 2012 in Amsterdam, is het eerste Documentaire & Film Festival ter wereld dat zich richt op euthanasie en andere keuzes rondom het zelfgewilde levenseinde. De (inter)nationale films en documentaires die worden vertoond, zijn zonder uitzondering belangwekkend, bewustmakend, grensverkennend en grensverleggend. Ze leveren alle een belangrijke bijdrage aan het debat over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Zonder uitzondering brengen de films de kijker ertoe na te denken, te discussiëren en vragen te stellen bij het zelfgewilde levenseinde.

Premieres
In totaal 38 films en documentaires over euthanasie en andere keuzes rondom het zelfgewilde levenseinde worden tijdens het festival vertoond. Variërend van aangrijpende documentairesen (inter)nationale speelfilms tot science fiction, komedie, Bollywood en cult classics. Diverse speelfilms ‘De Goede Dood’ (Wannie de Wijn, Nederland, openingsfilm), ‘Tot Altijd’ (Nic Balthazar, België) en ‘The Good Herbs’ (Maria Novaro, Mexico), de documentaires ‘Medeleven’ Gerald van Bronkhorst, Nederland ‘I Helped My Daughter Die’ (Ray Tostevin, UK) en ‘Enkeltje Hemel’ (Siebout Leseur van Leeuwen, Nederland) en de korte films ‘El Olivo Amarillo’ en ‘Het Vijfde Seizoen’ beleven hun (Nederlandse) première.

De Goede Dood (Black Tie)
De Openingsfilm op donderdag 9 februari (rode loper vanaf 19.00 uur, start film, 20.00 uur) is De Goede Dood, naar het gelijknamige toneelstuk van Wannie de Wijn. De film gaat over Bernard, die kiest voor euthanasie. Dit maakt heel wat los bij zijn naasten. Op de laatste avond die ze samen beleven wordt gezongen, gelachen en gehuild. Maar de twijfels en dilemma’s overheersen, in het pijnlijke besef dat Bernhard er de volgende ochtend om 9 uur niet meer zal zijn. Naast bekende acteurs zoals Wilbert Gieske, Will van Kralingen, Derek de Lint en Angela Schijf zijn ook politici Els Borst, Benk Korthals, Jetta Klijnsma en Anuschka van Miltenburg aanwezig.

Meer dan film
Het festival houdt niet op bij het vertonen van films en documentaires alleen. In de programmering is ook volop ruimte voor Q en A: verdiepende interviews met regisseurs, acteurs en mensen die een hoofdrol spelen in de documentaires.

Als onderdeel van het festival is er op vrijdag 10 februari 2012 om 17.15 uur een Masterclass die wordt gegeven door de Canadese regisseur John Zaritsky. Zaritsky won meer dan 30 Awards voor zijn documentaires, waaronder een Academy Award. Op vrijdag zijn de films Simon en Igby Goes Down gratis voor mensen jonger dan 26 jaar.

Meer informatie
www.thisistheend.nl
Facebook pagina Film & Documentaire Festival The End

Plaats een reactie