Er is een eerste evidence based behandeling voor mensen die na het oplopen van hersenletsel last houden van chronische vermoeidheid. Zedlitz, Fasotti en Geurts publiceerden daarover recent in het tijdschrift Clinical Rehabilitation.
Prof. Luciano Fasotti: ‘Er is niet zozeer sprake van herstel van het hersenletsel, maar de patiënt leert op een andere wijze omgaan met de batterij die niet meer goed werkt. Omdat het hersenletsel de batterij beschadigd heeft, en we de hersenen helaas nog niet kunnen herstellen, is dit wat we nu kunnen doen, en dat werkt. Mensen hebben er minder last van en zijn minder moe, omdat ze zo leren hun aanwezige energie beter te gebruiken.’
Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen een vorm van hersenletsel door een ongeval of ziekte, zoals een beroerte, een hersentumor of hersenvliesontsteking. Zo’n 50% van hen houdt levenslang last van Vermoeidheid.
De onderzochte behandeling heet Cognitive and Graded Activity Training (COGRAT), duurt ongeveer 12 weken en wordt in kleine groepjes gegeven. De betrokkenen ontwikkelen compensatiestrategieën en leren beter omgaan met hun aanwezige energie. Tegelijkertijd wordt er via de activiteiten (krachttraining, looptraining, oefeningen thuis) aan conditieopbouw gedaan. De resultaten zijn veelbelovend. De behandeling wordt nu in een aantal ziekenhuizen en revalidatiecentra aangeboden. Dit zijn momenteel al: Sint Maartenskliniek te Nijmegen, Heliomare in Wijk aan Zee, Adelante in Hoensbroek, Revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht, Revalidatie Friesland en Beatrixoord in Haren (Groningen). De onderzoekers zoeken momenteel financiering voor meerdere vervolgstudies.
De Hersenstichting heeft een kaartje Vermoeidheid na hersenletsel uitgebracht dat gratis is aan te vragen via www.hersenstichting.nl of via tel. 070-3024747. Het kaartje beschrijft de impact van vermoeidheid en geeft enkele suggesties om ermee te leren omgaan. Deze campagne vormt het sluitstuk van de voorlichtingscampagne Leven na een beroerte die de Hersenstichting in januari 2010 begon. Met de bedoeling om daarmee de betrokkenen en hun familie te informeren over (het omgaan met) de chronische gevolgen van een beroerte.