Eerste Europese conferentie over insulinepomptherapie

Net voor de 51ste jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Vereniging voor Diabetes Onderzoek (EASD) op maandag 14 september 2015 in Stockholm, wordt een symposium georganiseerd over de optimalisering van de insulinepomptherapie, waar vooral aandacht zal worden besteed aan infusieset fouten.

Dit symposium over de optimalisering van de insulinepomptherapie zal worden geleid door zes vooraanstaande endocrinologen en diabetesspecialisten uit Europa en de VS. Als eerste in Europa zal dit symposium aandacht besteden aan onderbrekingen van de insulinestroming en aan stille occlusies. Deze complicaties kunnen voorkomen bij het gebruik van insulinepompen en infusiesets.

Onverklaarde hyperglykemie
Onderbrekingen van de insulinestroming worden in studies gedefinieerd als een permanente stijging van de inline druk die minstens 30 minuten duurt. Bij sommige patiënten kan dit aanleiding geven tot een onverklaarde hyperglykemie.

Stille occlusies
Ze veroorzaken geen occlusie-alarm en worden daarom ‘stille occlusies’ genoemd. Er werd aangetoond dat ongeveer twee derde van de huidige gebruikers van een insulinepomp, perioden van onverklaarde hyperglykemie heeft ervaren. Vermoedelijk zijn deze het gevolg van onderbrekingen van de insulinestroming die vaak niet gedetecteerd worden door het occlusie-alarmsysteem van de pomp. Aangezien personen met type 1 diabetes geen insuline aanmaken, kan een onderbreking van de stroming van een pomp aanleiding geven tot een tekort aan insuline en kunnen de bloedglucosewaarden snel stijgen.iii

Insulinepomptherapie
Insulinepomptherapie is een van de meest geavanceerde behandelingen voor mensen met diabetes. Ondanks het belang ervan, werd echter onvoldoende onderzoek verricht naar de betrouwbaarheid van de systemen voor insulinetoediening en, meer in het bijzonder, naar de infusiesets. Ze worden dan ook de ‘Achillespees’ van CSII genoemd. Op het symposium over de optimalisering van de insulinepomptherapie zal gesproken worden over ontbrekende kennis en over technische problemen met het gebruik van insuline-infusiesets, met inbegrip van onderbrekingen van de stroming en van stille occlusies.

Dit wordt het eerste symposium in Europa waarop dit onderwerp zal worden besproken. De aanwezigen zullen doeltreffende strategieën bepalen om de kennis van de patiënt en van de gezondheidswerker over insuline-infusiesets te verbeteren en zullen de mogelijke voordelen evalueren van de nieuwe technologie voor infusiesets in de klinische zorg.

Symposium
Het symposium over de Optimalisering van de insulinepomptherapie wordt georganiseerd voor de jaarlijkse EASD bijeenkomst op maandag 14 september 2015. Het symposium wordt ondersteund door een onbeperkte studiefinanciering van Becton Dickinson (BD).

Fotocredits: Alden Chadwick; Licentie: Creative Commons 2.0 Generic.

Plaats een reactie