Eerste arts-assistent Meander opgeleid tot chirurg

Met gepaste trots startten de chirurgen van Meander Medisch Centrum in juni 2004 in samenwerking met het UMC Utrecht met de opleiding tot chirurg. Nu, zes jaar later, heeft de eerste arts-assistent zijn opleiding tot chirurg in Meander Medisch Centrum afgerond. Hij is er klaar voor om als volwaardig chirurg aan de slag te gaan in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem.

De kersverse chirurg Leander van den Ham kijkt positief terug op zijn opleidingsperiode in Meander Medisch Centrum: “Meander is een groot ziekenhuis, waar ik het chirurgische vak in de volle breedte heb kunnen uitoefenen. De sfeer is goed, zowel op de OK als op de polikliniek, de verpleegafdeling en de Spoedeisende Hulp. Meander biedt bovendien een goed en veilig opleidingsklimaat, waarin ik alle medewerking van collega’s kreeg om mij te ontwikkelen tot de chirurg die ik nu ben.”

Elkaar scherp houden

De chirurgen van Meander Medisch Centrum hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd om de opleiding Chirurgie nog verder te verbeteren. De toetreding van Meander tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) heeft hier een extra impuls aan gegeven. Erkenning van de opleiding is recent verlengd, voor de maximale periode van vijf jaar. “Een teken dat wij het in Meander goed doen”, aldus een tevreden opleider dr. A.J. van Overbeeke, chirurg. “Opleiden is goed voor de kwaliteit van zorg. Je wordt je meer bewust van jouw manier van handelen, omdat je bij elke handeling verantwoording aflegt aan je leerlingen. Het stimuleert je nieuwe ontwikkelingen in het vak te volgen en om te werken volgens de allerlaatste richtlijnen. Zo houden we elkaar scherp.”

Diverse opleidingsplaatsen
De arts-assistenten in opleiding volgen twee jaar van hun opleiding in het UMC Utrecht en vier jaar in Meander Medisch Centrum. Op dit moment volgen zes arts-assistenten de opleiding tot chirurg in Meander. Nog eens zes arts-assistenten die uiteindelijk uroloog, orthopedisch of plastisch chirurg willen worden, volgen de eerste twee jaar de vooropleiding tot algemeen chirurg. Ook leiden de chirurgen van Meander één arts-assistent tot tropenarts op.

Veel medische opleidingen in huis
Als topklinisch opleidingsziekenhuis heeft Meander Medisch Centrum voor veel specialismen medische opleidingen in huis. Naast Chirurgie bieden de specialismen Interne Geneeskunde, Maag-Darm-Leverziekten, Cardiologie, Reumatologie, Kindergeneeskunde, Dermatologie, Gynaecologie, Radiologie, Oogheelkunde, Nucleaire Geneeskunde, Klinische Chemie, Ziekenhuisfarmacie, Sportgeneeskunde en Medische psychologie opleidingsplaatsen aan arts-assistenten.

Plaats een reactie