Eenzaamheid in verzorgingshuizen

RKK Kruispunt TV start de Week tegen Eenzaamheid 2012 vanuit De Koperhorst, een verzorgingshuis in Amersfoort. Vanaf deze bijzondere locatie komen twee uitzendingen, op zondag 23 september en op woensdag 26 september 2012.

– RKK Kruispunt TV zondag 23 september om 23.00 uur, Nederland 2
– RKK Kruispunt TV Extra, woensdag 26 september om 17.05 uur,Nederland 2

In De Koperhorst is de korte speelfilm Thuiskomen opgenomen. De film vertelt het verhaal van de Tom Hertog (85). Mijnheer Hertog verhuist noodgedwongen naar een verzorgingshuis. Hij bekijkt zijn nieuwe wereld van bingo, bloemschikken en gezamenlijke maaltijden met grote argwaan. Het liefst blijft hij op zijn kamer met zijn eigen muziek, boeken en computer. Elke toenadering van anderen in het huis wijst hij af. Hij leeft voor de bezoekjes van zijn kleinzoon en vraagt zich af wanneer hij weer naar ‘huis’ mag. Maar dan komt er een moment dat hij niet anders kan dan die anderen in zijn kamer en zijn leven toe te laten.

Thuiskomen verbeeldt een problematiek die iedereen herkent.

Eric Van de Donk speelt de hoofdpersoon Tom Hertog in Thuiskomen

De 25 minuten durende speelfilm wordt integraal in RKK Kruispunt TV uitgezonden. Aansluitend praat presentator Wilfred Kemp met bewoners van de Koperhorst, ouderenpastor Adri Verweij, onderzoeker Tineke Fokkema en acteur Eric van der Donk over thema’s als eenzaamheid en verlies.

Eric Van de Donk speelt de hoofdpersoon Tom Hertog in Thuiskomen, hij betwijfelt of hij zich thuis zou voelen in een ‘rusthuis’ als De Koperhorst. Hij heeft net als de hoofdpersoon Tom Hertog niet veel aansluiting bij de mensen. ‘Ik zou me ook mateloos ergeren aan de bingo. De film heeft me wel doen realiseren dat ik daar een vorm voor moet vinden. Ik heb er veel van geleerd. Je moet de handen uit de mouwen steken, je moet een functie krijgen. Maar het heeft geen zin je ertegen af te zetten. Het is burgerlijk om af te geven op de burgerlijkheid van mensen. Je verergert je eenzaamheid door op die kamer te blijven zitten. Tom Hertog zegt in het begin: ‘Ik denk niet dat ik hier lang blijf.’ De pedanterie! Daar begint hij al de fout te maken.’

Belangrijk punt vindt van der Donk het personeel: ‘Dat zijn een 5-koppige talenten, niet alleen verzorgen, maar ook een goed gesprek kunnen voeren, iemand eroverheen helpen. Personeel moet die achting kunnen opbrengen, die betrokkenheid.’

De film ’Thuiskomen’ is geproduceerd door Nachtzon Media in samenwerking met diverse maatschappelijke partners.

Plaats een reactie