Eenmalig bruikbare uitzuigkatheters bespaart geld

Gebruik van goedkopere, eenmalig bruikbare open uitzuigkatheters om sputum te verwijderen bij beademde patiënten op de intensive care is net zo veilig als de duurdere, meermalen bruikbare gesloten uitzuigkatheters. Gebruik van de open uitzuigkatheters zou het UMC Utrecht jaarlijks ruim € 60.000 besparen. Dat concludeert Irene Jongerden in haar proefschrift.

Wereldwijd wordt aangenomen dat gesloten uitzuigkatheters beter gebruikt kunnen worden dan open uitzuigkatheters om sputum te verwijderen bij patiënten die beademd worden. Jongerden onderzocht of deze veronderstelling klopt, en of er verschillen zijn tussen de beide uitzuigkatheters als gekeken wordt naar kruisbesmetting met antibioticaresistente bacteriën.

In twee ziekenhuizen (4 intensive care units) zijn gedurende tweemaal zes maanden open of gesloten uitzuigkatheters gebruikt. In beide groepen bleek 37% van de patiënten drager te zijn geworden van antibiotica resistente bacteriën, waarvan een vijfde door kruisbesmetting. Er was geen verband tussen kruisbesmetting en de gebruikte uitzuigkatheters.

Open en gesloten uitzuigkatheters zijn even veilig om sputum te verwijderen bij beademde patiënten. De keuze voor katheter kan worden gebaseerd op de kosten en op persoonlijke voorkeur. In Nederland zijn de gesloten uitzuigkatheters duurder dan de open uitzuigkatheters. Gebruik van de open uitzuigkatheters in plaats van de gesloten uitzuigkatheters zou het UMC Utrecht jaarlijks ruim € 60.000 besparen.

Promotiegegevens
Promovendus: Irene Jongerden
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Airway management and respiratory tract colonization in intensive care patients
Promotor 1: Prof. dr. M.J.M. Bonten
Promotor 2: Prof. dr. J. Kesecioglu
Datum en tijd: 24/5/2011, 14:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie