Een praatje bij de koffieautomaat op kantoor? Doen!

Je herkent het misschien wel uit de films: gesprekken bij de koffieautomaat. Naast het verstrekken van de nodige cafeïneboost, is voor veel mensen het koffieapparaat een ontmoetingsplaats. Korte interacties bij het koffieapparaat bieden vaak ongemerkt een hoop voordelen voor zowel gezondheid van medewerkers als de algehele sfeer op de werkvloer. In dit artikel vind je een aantal van deze pluspunten.

Voordeel 1. Een korte pauze

Met veel deadlines, projecten en drukke periodes kan er op kantoor veel stress ontstaan. De koffieautomaat biedt een fijne mogelijkheid om hier even pauze van te nemen. De benen strekken en een gesprekje bij het koffieapparaat kunnen je even losmaken van je takenlijst en een kans bieden om op adem te komen voordat je weer aan de slag gaat. Wist je trouwens dat gefilterde koffie zonder suiker in de Schijf van Vijf staat?

Voordeel 2. Verbeterde sfeer op de werkvloer

Het koffieapparaat is een populaire ontmoetingsplaats waar werknemers van verschillende afdelingen samenkomen. Zo kom je misschien wel collega’s uit andere teams tegen, zonder dat dit in een formele werksfeer is. Het kan relaties tussen collega’s versterken en de eerste bruggen slaan tussen verschillende afdelingen. Zo versterk je het gevoel van verbondenheid en de bedrijfscultuur.

Voordeel 3. Ruimte voor creativiteit

Een informeel gesprekje bij de koffieautomaat kan zomaar voor een nieuw perspectief voor je huidige project zorgen. Bij het koffieautomaat kun je je ideeën de vrije loop laten, zonder dat deze meteen beoordeeld worden. Ideeën die in een formele werksfeer misschien wel nooit geopperd worden.

Voordeel 4. Mentale ondersteuning

Naast professionele ondersteuning bieden gesprekken bij de koffiemachine ook de mogelijkheid om persoonlijke uitdagingen te delen. Wanneer mensen zich gehoord en begrepen voelen door collega’s, kan dit zorgen voor een verbeterde mentale staat. Deze informele interacties kunnen dienen als een uitlaatklep voor stress en zorgen.

Nu is het niet altijd te voorkomen dat iemand overwerkt raakt. Een medewerker met een burn-out kan snel 9-12 maanden uitvallen. En dat zorgt voor hoge verzuimkosten, loon moet immers doorbetaald worden en verplichte stappen voor de re-integratie moeten gezet worden. Een verzuimverzekering biedt een uitkomst om zieke werknemers weer terug in de running te krijgen.

Samenkomen bij het koffiezetapparaat

De koffieautomaat op kantoor is een stuk meer dan alleen een manier om je dagelijkse dosis cafeïne binnen te krijgen. Het draagt bij aan een sociale en aangename werksfeer waarbij collega’s van verschillende afdelingen samen kunnen komen. Zo blijft het kantoor een prettige en gezonde omgeving om te werken.

Plaats een reactie