Eén op de vijf Nederlanders dommelt weg achter het stuur

Bijna 3 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder dommelen wel eens weg achter het stuur en bij ruim 250.000 Nederlanders gebeurt dit zelfs ‘regelmatig’ of ‘(zeer) vaak’. Maar liefst 2 miljoen Nederlanders voelen zich dagelijks ‘moe’. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door The Choice Marktonderzoek & Advies in opdracht van GoGo Guaraná.

Vermoeidheid blijkt niet alleen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Ook werk, school en gezin lijden hieronder. Zo valt één op de zeven Nederlanders wel eens op school of op werk in slaap en gaat bij vier op de tien vermoeidheid ten koste van het gezin. Eén op de zes Nederlanders zegt op werkdagen te moe te zijn voor sex. Voor vrouwen geldt dit vaker dan voor mannen (23% om 10%). “Uit de cijfers blijkt dat onze drukke levens veel van ons, maar ook van onze omgeving vragen”, aldus Thea van Pluuren, verantwoordelijk voor GoGo Guaraná bij TS Products. Directeur van The Choice Marktonderzoek & Advies, Arno van Welzen vult aan: “Omdat vermoeidheid op zo’n grote schaal voorkomt, moeten we als maatschappij natuurlijk oppassen dat we deze ‘exhaustion epidemic’ niet als ‘normaal’ gaan beschouwen.”

Naast een lager energieniveau, uit vermoeidheid zich ook in een verslapping van de aandacht. Meer dan de helft van de ondervraagden (58%) bemerkt gedurende de dag een ‘dip’ in de concentratie en maakt als gevolg daarvan onnodige fouten (52%). Vooral vrouwen zeggen hier veel last van te hebben. Om deze energie- en concentratiedip tegen te gaan, wordt massaal naar allerhande eten en drinken (87%) gegrepen. Met name koffie wordt genoemd als middel om het energieniveau en de concentratie weer op peil te krijgen (54%) gevolgd door fruit (41%) en chocoladerepen (23%).

Thea van Pluuren herkent in het onderzoek de groeiende vraag naar producten die niet een kortstondige energy boost, maar die gedurende de dag meer energie geven: “Werk, gezin, familie, vrienden, sporten, hobby’s. Met name de groep werkende, hoger opgeleide vrouwen met kinderen heeft moeite de juiste balans te vinden. Door goed inzicht te hebben in de situaties waarin vermoeidheid zich voordoet en de concentratie onder druk komt te staan, kunnen wij als producent van natuurlijke energieverhogende middelen hier adequaat op inspelen”.

Plaats een reactie