Een onthullende kijk in urine

In zijn oratie bespreekt prof. dr. Joost Hoenderop de betekenis van urine voor de fysiologie en regulatie van de mineraalbalans. Hij zal ingaan op de huidige en toekomstige ontwikkelingen van de moleculaire fysiologie op het gebied van het onderzoek, onderwijs en de patiëntenzorg.

Prof. Hoenderop richt zich op het onderzoek naar de moleculaire nierfysiologie van de mineraalhuishouding in het lichaam. Mineralen als calcium, magnesium en fosfaat zijn onmisbaar voor de botopbouw, de spierfunctie, de werking van zenuwcellen en de productie van hormonen en andere stoffen.

Om deze processen goed te laten verlopen, heeft de mens een goede regulatie van de mineraalbalans ontwikkeld, waarbij de nieren een belangrijke functie hebben. Het blijkt ook dat de nieren zelf veel hormonen aanmaken (bijvoorbeeld renine, vitamine D en het antiverouderingshormoon klotho) die op hun beurt een rol spelen bij de mineraalbalans.

Hoenderop zal ingaan op recent onderzoek waaruit blijkt dat er steeds meer bioactieve stoffen, waaronder hormonen en enzymen, in de voorurine zijn ontdekt die op unieke wijze het transport van mineralen kunnen regelen. Er zijn echter nog zeer veel onduidelijkheden met betrekking tot de regulatie van de mineraalhuishouding.

Veel ziektebeelden, zoals diabetes en chronisch nierfalen, maar ook veroudering en het gebruik van sommige geneesmiddelen, gaan gepaard met verstoringen in de mineraalbalans. Binnen het UMC St Radboud en daarbuiten zijn er veel patiënten met erfelijke en niet-erfelijke verstoringen in de mineraalhuishouding. Hoenderop onderzoekt de moleculaire oorzaken van de verstoringen in de mineraalbalans van de mens, om op basis daarvan nieuwe therapieën te ontwikkelen. Hij zal laten zien dat fundamentele wetenschap essentieel is om tot nieuwe inzichten te komen en daardoor nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen.

Biografie
Prof. dr. Joost Hoenderop (Nijmegen, 1969) is hoogleraar Moleculaire nierfysiologie bij het UMC St Radboud. Hij studeerde biologie en promoveerde in 2000 (cum laude) in Nijmegen. Hij specialiseerde zich als postdoc in de moleculaire nierfysiologie aan de Universiteit van Lausanne (Zwitserland). Sinds 2003 werkt hij als moleculair nierfysioloog bij de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud. Hij richt zich op het onderzoek naar de moleculaire fysiologie van de mineraalhuishouding in het lichaam en in het bijzonder de rol van de nieren. In 2006 ontving hij een prestigieuze European Young Investigators award (EURYI) voor zijn onderzoek naar de effecten van bioactieve stoffen in de urine op de mineraalbalans.

Oratiegegevens
Orateur: prof. dr. J.G.J. Hoenderop
Faculteit: Medische Wetenschappen
Datum: vrijdag 15 april 2011, 15:45 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Plaats een reactie