Een nieuwe knie met de ‘balanced gap’-techniek

In Nederland krijgen 20.000 patiënten per jaar een ‘nieuwe knie’ vanwege artrose. Voor deze patiënten is het belangrijk dat hun kunstknie als gegoten zit, zodat ze hun mobiliteit en daarmee hun zelfstandigheid behouden. Er zijn twee chirurgische technieken om de knieprothese te plaatsen: de ‘measured-resection’-techniek en de ‘balanced gap’-techniek.

Petra Heesterbeek deed onderzoek naar de ‘balanced gap’-techniek. Deze techniek richt zich op de behandeling van de kniebanden en het recht maken van het O- of X-been vóórdat in het bot wordt gezaagd. Er zijn verschillende klinische en technische aspecten die een rol spelen bij deze techniek. Het proefschrift van Heesterbeek draagt bij aan de kennis van de ‘balanced gap’-techniek, met als doel de totale knieprothese-operatie te verbeteren. Mogelijk draagt dit eraan bij dat in de toekomst een knieprothese dezelfde functionaliteit krijgt als een gezonde knie.

Biografie
Petra Heesterbeek (Bladel, 1980) studeerde biomedische gezondheidswetenschappen in Nijmegen. Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit de afdeling Orthopedie van het UMC St Radboud. Ze verrichtte het onderzoek in de Sint Maartenskliniek. Ze werkt als onderzoeker en coördinator OrthoResearch bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Promotiegegevens
Promovendus: mevrouw drs. P.J.C. Heesterbeek
Titel promotie: Mind the gaps! Clinical and technical aspects of PCL-retaining total knee replacement with the balanced gap technique
Promotors: De heer prof. dr. ir. N.J.J. Verdonschot (UT)
Copromotors: De heer dr. A.B. Wymenga (St. Maartenskliniek), de heer dr. N.L.W. Keijsers (St. Maartenskliniek)
Datum: dinsdag 25 januari 2011, 15:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie