Een mondspoelmiddel is geen weggespoeld geld

Last van gebitsproblemen als gaatjes en tandvleesontsteking? Het gebruik van een spoelmiddel met essentiële oliën remt op de lange termijn de vorming van tandplak en vermindert zo dergelijke problemen. Dit concludeert mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen in zijn promotieonderzoek. Hij verdedigt zijn proefschrift op woensdag 22 april 2020 aan de Universiteit van Amsterdam.

Mondgezondheid

“Een gezonde mond is een heerlijk bezit”, vertelt Van Leeuwen. “Helaas worden veel mensen geconfronteerd met gaatjes en tandvleesontsteking, ook diegenen die trouw twee keer per dag poetsen met tandpasta. Het zijn de bacteriën in de tandplak die hierbij een belangrijke rol spelen”.

Van Leeuwen onderzocht verschillende aspecten van de dagelijkse mondverzorging en in welke mate deze kunnen bijdragen aan het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking.

tandarts

Bruine tanden

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het gecombineerd (na elkaar) gebruiken van een waterstofperoxide- en chloorhexidine-spoelmiddel – naast het dagelijks tandenpoetsen – een langdurig positief effect heeft op de mondgezondheid. Het gebruik van chloorhexidine heeft op lange termijn echter ook nadelen: smaakverandering en een bruine of zwarte verkleuring van de tanden en slijmvliezen, met een verhoogde vorming van tandsteen.

Lang voordat spoelmiddelen met CHX op de markt kwamen, waren al spoelmiddelen verkrijgbaar met essentiële oliën die opgelost zijn in alcohol. Deze hebben minder bijwerkingen. Van Leeuwen ontdekte dat het gebruik van een spoelmiddel met etherische oliën in een vaste formule op de lange termijn een effectief alternatief is voor chloorhexidine om tandvleesontsteking tegen te gaan.

Hij achterhaalde ook dat een spoelmiddel met louter alcohol niet bijdraagt aan de reductie van plak en tandvleesontsteking. Dat ondersteunt de claim dat de essentiële oliën de effectieve bijdrage leveren en niet de alcohol.

Promotie

Dhr. M.P.C. van Leeuwen: Prevention and Therapy of Gingivitis. Toothbrush and Mouthwash. Promotoren zijn prof. dr. G.A. van der Weijden en dr. D.E. Slot.

tandpasta

Plaats een reactie