Een maagzweer in je adem

De afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het UMC St Radboud gaat maag- en leverkwalen opsporen in de adem van patiënten. Dat gebeurt met een apparaatje dat door diverse bedrijven wordt ontwikkeld. Voor die ontwikkeling hebben het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel bijna 750.000 euro beschikbaar gesteld. Als het apparaatje – de Ammonia Breath Analyzer – goed functioneert, kan het leiden tot een aanzienlijke kostenreductie in de eerste lijn.

De Ammonia Breath Analyzer meet zeer kleine hoeveelheden ammoniak in de lucht die wordt uitgeademd. Zo kan een infectie van de maag met Helicobacter pylori worden opgespoord, omdat ammoniak een typisch bijproduct is van deze bacterie. Infecties met deze bacterie kunnen leiden tot maagklachten en maagzweren, maar er is ook een verband met maagkanker aangetoond.

Ademtest
Analyse van ammoniak in de adem kan ook een gestoorde stofwisseling in de lever aan het licht brengen. Om te bepalen of het apparaatje goed werkt, gaat de afdeling Maag-Darm-Leverziekten de Ammonia Breath Analyzer testen bij patiënten met maagklachten en met leverziekten.

In het project wordt ook een handzaam apparaat ontwikkeld voor de huisartsenpraktijk. Met de nieuwe ademtest kan een huisarts namelijk snel zien wat er aan de hand is zonder lastige, tijdrovende en kostbare onderzoeken. Dat kan leiden tot een aanzienlijke kostenreductie in de eerste lijn.

Economische ontwikkeling Oost-Nederland
Bij het ademonderzoek en de ontwikkeling van de ademtest zijn diverse partijen betrokken, die vrijwel allemaal uit de regio Oost-Nederland komen. Die regionale focus is ook een voorwaarde om in aanmerking te komen voor het programma Pieken in de Delta (PIDON), dat gebiedsspecifieke economische ontwikkelingen stimuleert. In dit programma werkt het ministerie van Economische Zaken nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel. Samen leveren zij met bijna driekwart miljoen euro een bijdrage aan de totale projectkosten van € 1,5 miljoen.

Plaats een reactie