Aangezien het bijna vakantie tijd is, ligt een koortslip weer op de loer. Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat het herpes simplex virus wordt geactiveerd, waardoor er een koortslip kan ontstaan. In Nederland draagt 67% van de mensen dit besmettelijke virus bij zich. Bij 10 tot 20% leidt dit tot een terugkerende koortslip [1].
Wist u dat mensen met een koortslip zich voornamelijk druk maken over het besmetten van anderen? 65 % van de mensen is daar erg bang voor blijkt uit onderzoek. Het hebben van een koortslip is voor 41% een reden om zich minder aantrekkelijk te voelen of zich ervoor te schamen. 74 % zoent of knuffelt niet en 17% houdt zelfs afstand tot anderen [2].
Wat is eigenlijk een koortslip?
De officiële naam is herpes labialis en een koortslip betekent uitslag aan of op de lippen. De oorzaak is het zeer besmettelijke herpes simplex virus. Vaak besmetten ouders ongemerkt hun jonge kinderen.
Wie besmet is, heeft het virus altijd bij zich, opgesloten in bepaalde zenuwcellen. Van tijd tot tijd wordt het virus actief en gaat dan via de zenuw naar de huid – altijd naar dezelfde plek. Vanaf dat moment is het virus besmettelijk.
Wanneer ontstaat een koortslip?
Het herpes simplex virus kan geactiveerd worden door bijvoorbeeld zonlicht / UV-straling, stress en vermoeidheid, bij menstruatie, een verminderde weerstand, extreme kou of koorts (bijvoorbeeld bij griep).
Wat kun je er aan doen?
Volgens de KNMP Zelfzorg richtlijn voor een koortslip zijn er verschillende stoffen om een koortslip mee te behandelen.
Zinksulfaat
Zinksulfaat werkt licht samentrekkend en beschermend. Zinksulfaat verlicht jeuk en pijn. Bovendien zou het de groei van virussen remmen. Het moet gebruikt worden tot de blaasjes zijn ingedroogd.
Zinksulfaat voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus blijft dus aanwezig in de gezichtszenuwen. Het branderige tintelende gevoel kunt u tegengaan met zinksulfaat. Het is verkrijgbaar in een gel.
Zinkoxide
Zinkoxide werkt licht samentrekkend en beschermend op de huid. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook indrogend, jeukstillend of verkoelend. Het moet gebruikt worden tot de blaasjes zijn ingedroogd.
Zinkoxide voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus blijft dus aanwezig in de gezichtszenuwen. Het branderige tintelende gevoel kunt u tegengaan met zinkoxide. Het is verkrijgbaar in zalf, smeersel of crème.
Antivirusmedicijnen
Antivirusmedicijnen gebruikt bij een koortslip hebben een klein effect. Met deze medicijnen kunt u proberen de koortslip iets sneller over te laten gaan. Ze voorkomen niet dat de koortslip later weer terugkeert. Ze doden het virus namelijk niet. Het virus blijft dus aanwezig in de gezichtszenuwen.
Een product dat op basis van een uniek gepatenteerde zinkformule een koortslip kan behandelen is SoreFix [*]. Dit medisch hulpmiddel is er in twee varianten. SoreFix Prevent voor het voorkomen van een koortslip en SoreFix Rescue voor een effectieve behandeling van alle 4 de fases van een koortslip.
[*] SoreFix is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Bronnen
[1] KMNP Zelfzorgstandaard ‘koortslip’ 2014.
[2] Market Research SoreFix Prevent en Rescue, 2016.