Een goede stoelgang tijdens de vakantie

Nederland gaat deze zomer weer massaal op vakantie. Veelvoorkomende klachten tijdens onze vakantie zijn diarree en verstopping. De kennis van de Nederlander over onder andere diarree en verstopping is nog steeds onvoldoende. Zo blijkt uit een kennisquiz op de website van de Maag Lever Darm Stichting dat ruim één op de drie Nederlanders (34.6%) denkt dat je bij diarree beter wit brood dan bruin brood kunt eten.

De Maag Lever Darm Stichting heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Lever-artsen nieuwe brochures uitgegeven over diarree en verstopping. In de brochures staat hoe diarree en verstopping zijn te voorkomen en te verhelpen.

Resultaten kennisquiz

Uit de kennisquiz blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders (24.1%) denkt dat je aandrang voor ontlasting gerust een paar uur kunt uitstellen. Aandrang uitstellen kan wel, maar is meestal niet verstandig omdat het verstopping kan veroorzaken. Door toiletbezoek uit te stellen, blijft ontlasting langer dan noodzakelijk in de dikke darm. Hierdoor kunt u last krijgen van harde, droge ontlasting en verstopping. Vezelrijke voeding is van belang om verstopping en diarree tegen te gaan. Groente, fruit, volkorenbrood, zemelen en muesli zijn voorbeelden van gezonde en vezelrijke voeding. Voldoende drinken, minstens twee liter per dag, en veel bewegen zijn daarnaast belangrijk voor een goede spijsvertering.

Diarree tijdens de vakantie

Vaak krijgen mensen op hun vakantieadres last van reizigersdiarree. Dit kan ontstaan door slechte hygiënische omstandigheden in het buitenland. Acute diarree als gevolg van bacterie of parasiet wordt vaak door het eten of drinken van besmet voedsel of water veroorzaakt.

Verstopping tijdens de vakantie

Op vakantie eten we vaak minder gezond dan thuis. De voeding op vakantie bevat over het algemeen minder vezels. Ook letten we minder goed op of we wel voldoende vocht binnenkrijgen. En we doen te weinig aan lichaamsbeweging op vakantie. Dit zijn oorzaken die kunnen leiden tot verstoppingklachten. Een andere oorzaak hiervoor is het negeren van aandrang en het toiletbezoek uit te stellen, bijvoorbeeld omdat het niet uit komt om op dat moment naar de wc te gaan.

Uitgebreide tips en adviezen over voorkoming van verstopping en diarree vindt u op www.mlds.nl. De brochures kunt u bestellen via de webshop op dezelfde website.

Plaats een reactie