Een gezonde mond is van levensbelang!

Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet?

Dag van de Mondhygienist

Dat een gezond en fris gebit prettig is, dat weten we allemaal, maar in sommige gevallen is een goede mondgezondheid ook van levensbelang. Er zijn relaties aangetoond tussen de algemene gezondheid en een gezonde mond.

Diabetespatiënten
Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dit kan komen door te veel suiker in het bloed. Daardoor kunnen er gaatjes en tandvleesaandoeningen ontstaan. Daarnaast is het ook weer zo dat de hoeveelheid bloedsuiker juist minder stabiel is bij problemen in de mond.

Zwangeren
Door een verhoogde hormoonspiegel kan het gebit het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren hebben. Hierdoor is er een verhoogd risico op gaatjes of tandvleesaandoeningen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesaandoeningen en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesaandoening waarbij het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt.

Patiënten met hart- en vaatziekten
Natuurlijk heeft het ontstaan van hart- en vaatziekten te maken met ongezonde eetgewoontes, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid. Maar er bestaat ook een verband tussen gebitsproblemen en de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vermoedelijk door schadelijke mondbacteriën die in de bloedbaan terechtkomen en kunnen leiden tot allerlei vervelende aandoeningen.

Jong geleerd…
Het is van belang om van jongs af aan aandacht te besteden aan de mondgezondheid. Bij een baby is het al belangrijk om vanaf het eerste tandje te gaan poetsen en te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan aantasting van het gebit (bijvoorbeeld erosie en cariës) worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee!

Een leven lang een gezonde mond
Redenen genoeg dus om je gebit goed te verzorgen! Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist is er voor iedereen, van 0 tot 100 jaar! De mondhygiënist coacht je graag in het behouden van een gezonde mond.

Gratis mondzorgadvies
Zaterdag 20 april 2013 vindt de landelijke Dag van de Mondhygiënist plaats, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM). Op deze dag wordt het publiek uitgenodigd om een kijkje te nemen in de mondzorgpraktijk voor o.a. een gratis mondzorgadvies.

Kijk op www.mondhygienisten.nl voor een deelnemende praktijk bij u in de buurt. U bent tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom om vrijblijvend de praktijk binnen te lopen. De mondhygiënist geeft tips en adviezen voor het behoud van een gezond gebit!

Meer informatie
www.mondhygienisten.nl

Plaats een reactie